Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкусът на успеха с марка "Тримона"

Какъв е вкусът на успеха зад граница, след като е белязан от българските традиции? Как американците могат да използват нашенското кисело мляко като мощно оръжие в битката с наднорменото тегло? Трудно ли е за един българин да успее на пазара в САЩ?

Отговорите идват от Атанас Вълев – пловдивчанин от Америка. По професия – агроном, с душа на артист и музикант, а в крайна сметка – успешен бизнесмен. Той създава  българското кисело мляко с марка „Тримона“ в Ню Йорк и още през 2014-та печели първото признание в конкурса „Произведено в Америка“. Наскоро продуктът  беше избран за фаворит сред новите млечни продукти там.

Вкусът на млякото „Тримона“ е точно този автентичния на старобългарското. Нищо не е отнето и нищо не е прибавено. Прави се от мляко от американски крави , отглеждани в планински район, който прилича на Родопите и специфичните щамове на бактерията Лактобацилус булгарикус.

Трайността на продукта, набиращ популярсност сред американците е 11 седмици, 77 дни или по малко от три месеца. Постига се с изключително добра санитарна дисциплина и филтрационни системи.  

В опаковката е изполвана възможно най-малко пластмаса, кофичката е обвита в картон и оцветена в стилизирани цветове, характерни за фолклорните мотиви от троянската керамика, има и рецепти.

Опитваме се да налагаме нашия продукт като нова категория български кисели млека и сега са само две на американския пазар, уточни Вълев. На този етап се предлага за продажба в специализирани магазини за здравословно хранене. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лекоатлетката Пламена Миткова в "Добро утро, ден"

Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е лекоатлетката Пламена Миткова.  Когато е 7-годишна, започва да тренира художествена гимнастика, но след четири години пътят й рязко завива в друга посока. Преориентира се към леката атлетика. Започва да се състезава за    "Локомотив Пловдив" . Състезателка е по скок на дължина. Пламена..

обновено на 15.02.25 в 08:43

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България  Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...

публикувано на 14.02.25 в 15:47

Разширява се пазарът на българското вино в чужбина

През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..

публикувано на 14.02.25 в 13:01
Емил Кабаиванов

Искат увеличение на заплатите на общинските служители

От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..

публикувано на 14.02.25 в 11:39

1300 бежанци ще учат български език, 150 от тях в Пловдив

Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната  - София, Бургас и Харманли.  Обученията по български език за бежанци в Пловдив..

публикувано на 14.02.25 в 10:34

Свързани новини

Ние сме наравно със света

Пловдивчанинът Наско Вълев, който от 24 години живее в Съединените щати,  стигна до финала на конкурса "Произведено в Америка"  с българско кисело мляко  "TRIMONA", което той произвежда там.  Така американците научават за уникалното българско кисело мляко, което никой не може да ни отнеме - казва с  гордост Наско Вълев. Със същата гордост, с която..

публикувано на 22.09.14 в 11:55