Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е възможно ГЕРБ и БСП да управляват заедно

Снимка: БГНЕС

Почти паритет между двете големи политически партии ГЕРБ и БСП показва последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг, което е направено в периода 3-7 февруари.

Според тях ГЕРБ биха получили 21,4 на сто от вота на всички избиратели и 29,2 на сто от вероятните гласували, а БСП - 19,6 на сто от гласовете на всички избиратели и 28,1 на сто от вероятните гласували.

ДПС събира 6,5 процента от гласовете на всички избиратели и 9,6 на сто от вероятните гласували, "Обединените патриоти" - 5,9 процента от всички и 7,5 на сто от вероятните гласували, а "Воля" на Веселин Марешки - 4,5 на сто от гласовете на всички избиратели и 5,2 на сто от вероятните гласували. Данните показват още, че за Реформаторския блок биха дали вота си 2,7 на сто от всички и 3,7 на сто от вероятните гласували. Анализ на резултатите правим сега с Юлий Павлов, директор на Център за анализи и маркетинг.

За близките проценти на ГЕРБ и БСП

Около 1 % това на практика означава равенство, тъй като не трябва да забравяме, че има статистическа грешка. Ние представяме резултатите като точни числа, а те всъщност са интервали, защото на тези нива има грешка от порядъка на 2 %. Тоест - като казваме, че ГЕРБ има 29 процента това означава, че реалната стойност е някъде между 27 и 31 %, а пък на БСП е между 26 и 30 %. Това означава, че тези интервали се препокриват в по-голямата си част. На практика от статистическа гледна точка това е равенство. Иначе с какво си го обяснявам? Първо, подемът от президентските избори. Второ -  желанието на хората за промяна след политическата криза, обясни Юлий Павлов.

Политическата криза не е в подаването на оставка от бившия премиер Бойко Борисов. Този акт всъщност беляза края на политическата криза.

Защото имахме цяла година агония в парламента. Правителството на малцинството, което се опитваше да събира динамични мнозинства. В момента това равенство между ГЕРБ и БСП изразява точно тези настроения, както между другото и високия рейтинг на президента Радев и на вицепрезидента Йлияна Йотова. Това също се базира до голяма степен на желанието за промяна. И на премиера Герджикова, разбира се. Първата тройка е това – Радев, Герджиков, Йотова. Като отново в рамките на грешката - третото място се споделя и от Йорданка Фандъкова. Веднага след това отива Бойко Борисов – той е пети като първите пет са доста близки. С разлика от 4 – 5 % веднага след Бойко Борисов е Корнелия Нинова. Тоест разликата в лидерския рейтинг е малко по-голяма и статистически значима, но това не влияе на намеренията за гласуване. Даже бих казал, че симпатизантите на БСП са по-мобилизирани от тези на ГЕРБ, коментира Юлий Павлов.

Трудна коалиция

Мисля, че след тези избори не е възможно ГЕРБ и БСП да управляват заедно. Това би било самоубийствен ход за всяка от двете политически сили. Те ще търсят други коалиции. Аз мисля, че нито този паритет, нито крайното класиране на изборите, ще има значение затова как ще се управлява страната. В крайна сметка Конституцията е ясна - управлява не първата политическа сила, а тази, която успее да намери съюзници, подчерта Павлов.

Той прогнозира, че служебното правителство ще продължи да управлява доста дълго, тъй като преговорите за съставяне на нов кабинет след изборите ще са трудни. Балансьор ще бъде партията на Марешки. "Но без подкрепата на патриотите или на ДПС - правителство няма да може да се състави, категоричен е Юлий Павлов.

Цялото интервю с Юлий Павлов можете да чуете в звуковия файал.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43