Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не може да се обича с омраза

Когато обвиняваме толкова много хората в това, че изпитват страхове от бежанците, трябва да си даваме сметка, че  страховете на голяма част от тях са легитимни, защото те нямат достатъчно достоверни източници, за да знаят какво точно  се случва. На второ място, хората, които искат да живеят в нормална държава, включително и аз, се борим със злоупотребата със страховете  и злоупотребата с омразата за политически цели, както се случи категорично с бежанците в Елин Пелин. Това е престъпление, за което ние не трябва да си затваряме очите. И не трябва да търпим. Това заяви  бившият заместник-министър на МТСП Деница Сачева. 

По думите й, дискусията не  е за бежанците и за това дали можем да се справим с проблема. Дискусията е за това, използват ли се страховете на хората за политически цели в една предизборна кампания и в случая с Елин Пелин това е категорично така.

На хората трябва да бъде обяснено, че насаждането на страхове и омраза няма да ги предпази от това, от което те се страхуват, а точно обратното – би могло да предизвика напрежение, което политиците, заиграващи се с техните страхове, няма да могат да спрат. Има обаче и нещо друго в този случай. Преди месец излезе информация в медиите, че кметът на Елин Пелин има проблеми с Прокуратурата, заради това че не е излязъл от търговски дружества, че е подал документи с невярно съдържание, т.е. налице е натиск той да бъде отстранен от поста, заради неспазване на Закона. Вероятно действията му сега са превантивни, за да може да има причина, с която след това да говори в публичното пространство, че е отстранен не защото е нарушил Закона, а защото  защитава гражданите на Елин Пелин. И към момента на територията на Елин Пелин живеят повече от 50 сирийски граждани, включително и синът на въпросното семейство, който работи в София и никога досега там  не е имало проблеми. Защо се случи обаче точно сега? Оставям на слушателите да преценят. Геополитическите проблеми няма да бъдат решени с местна омраза. Енергията на гражданите трябва да бъде канализирана  да предизвикат политиците към действия и политики, свързани с борбата с каналджийството, защитата на интересите на България  на европейско ниво и с адекватно представяне на българската позиция и на трето място – с това,  да изискват от властите адекватна грижа за тези, които вече са  влезли в страната, точно за да се намаляват напрежението и радикализацията.

Обществената среда, в която  в момента се води дискусията преди изборите е тежка, хората не вярват на никого и на нищо. В България трудно можем да намерим авторитети – хора, които да обединяват нацията и това е много сериозен проблем, защото той ще попречи на всяка една политика – дори и да е добра, дългосрочна  и смислена, да бъде реализирана. В капана на недоверието ще попаднат самите граждани.  България не може да се обича с омраза.

Повече чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07

Равноотдалеченият премиер ще е параван за политическите партии

Резултатът от вота е очакван, а малко по- високата избирателна активност не е повод за радост, каза в предаването "Точно днес" Дани Каназирева - бивш депутат от ГЕРБ. Според нея избирателят е препотвърдил европейския път за развитие на България.  Все по- сложно според нея обаче е съставянето на коалиция за управление при наличието на 9  партии в..

публикувано на 28.10.24 в 09:06
Яница Петкова

Възможно е четири партии да сформират кабинет

Резултатите от вота за 51-ви парламент коментираме с  Яница Петков а от "Галъп интернешънъл болкан" в програма "Точно днес". "Имаме доста сериозни заявки за съставяне на правителство." , посочи социологът. ДПС-Новото начало е изолиран партньор за повечето партии, смята Петкова. Тя допълни още: " ГЕРБ-СДС ще получат по малко от 70 депутати, но при..

публикувано на 28.10.24 в 08:14