Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На мегафорума за агробизнес, храни и вино фермери обявиха готовност за протести

Блокади на магистрали, основни пътища и дори, ако се наложи, на Дунав мост, подготвят земеделски производители от цялата страна. Те са недоволни от забавянето на директните плащания, които по график е трябвало да получат в края на февруари. От сайта на фонд „Земеделие“ вчера производителите разбрали, че плащанията са отложени с един месец. 

Забавянето на парите затруднява работата на стопаните, а някои влизат в нови дългови спирали, обясни Емил Атанасов, земеделски производител от Асеновград. По думите му, ако държавата не предприеме спешни мерки, фермерите са готови за пътни блокади, а подкрепа за това са дали представители на всички асоциации в бранша.

Ако производителите решат да стачкуват, това няма да е по вина на сегашния екип на земеделското министерство. Вина за забавянето на директните плащания носи изцяло предишната администрация, съобщи служебният министър на земеделието Христо Бозуков

Отговорност за проблемите носят служителите в три дирекции – за развитие на селските райони, за надзора и за директните плащания, подчерта министърът и обяви, че парите са налице, но проблемът е в забавянето на документите и подготовката за плащанията. Бозуков каза още, че производителите трябва да са благодарни, че плащания ще има през април, а не най – рано през юни или юли, както е било заложено в доклад на уволнения шеф на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. 

Министър Христо Бозуков подчерта, че работата във всички дирекции на министерството е максимално форсирана и някои от служителите в кратки срокове са свършили работа, която не е била свършена за половин година.

Снимка

Над 700 фирми от 33 държави участват в третото издание на Мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм, на който Пловдив е домакин от днес до неделя. Той включва седем изложби, сред които водещи са 26-та Международна селскостопанска изложба "АГРА" и юбилейното 25-то издание на Международната  изложба "Винария".

Посетителите могат да разгледат още три международни изложби - за хранителна индустрия „Фудтех“, за ресторантско и хотелско оборудване „Хорека Пловдив“ и изложбата на висококачествени италиански храни и вина „Вкусове от Италия“. Две са специализираните изложби - за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“ и изложението за пчеларство „Апи България“.

44 са участниците от страната и чужбина в тазгодишното издание на селскостопанската изложба „АГРА“. Представени са компании от Европа, Америка, Азия и Австралия, като най – силно е участието на Германия, Гърция и Турция, обяви при откриването служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков. Той подчерта, че близо 100 нови компании стъпват за пръв път на територията на панаира, а Пловдив се утвърждава като важен аграрен център в региона.

Над 150 участници от 17 държави са представени на изложбата „Винария 2017“, а акцентите в нея са два – местните сортове и дегустацията на вино и шоколад, съобщи председателят на Националната лозаровинарска камара Радослав Радев.

От 29 май до 3 юни България ще е домакин на Световния винарски конгрес, а това е изключително признание за страната ни и качеството на българската продукция, подчерта Красимир Коев, шеф на Изпълнителната дирекция по лозата и виното.

60 % от сортовете лози, които се отглеждат в Румъния, Молдова и Украйна са български, разработени от Института по лозарство в Плевен, съобщи председателят на Селскостопанската академия проф. Иван Пачев. Той уточни, че на агрофорума в Пловдив академията представя 19 новости.

Снимка











Снимка
Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съветниците гласуват увеличени наеми на общинските имоти

Общинският съвет на Пловдив ще гласува на днешната си сесия предложението на кмета Костадин Димитров за увеличение на наемите за ползване на общинските имоти - магазини, павилиони,  производствени и складови помещения, сгради, общински терени и на земеделска земя.  Заложено е и двойно поскъпване на наемите за пазарите. Основният мотив на..

обновено на 26.09.24 в 07:15

Тръгва движението по новия мост над Марица между Първомай и Градина

Следобед се отваря за движение моста над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград в участъка между Първомай и село Градина. Съоръжението свързва двете селища и осигурява пряка връзка с магистралите "Тракия" и "Марица" Преди месец дейностите по строителството на новия мост бяха удължени до декември. Те бяха спрени от март до средата на юни, за..

обновено на 26.09.24 в 07:15

Слънчево и топло време над Пловдив днес

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. В планините също ще бъде предимно слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб до..

публикувано на 26.09.24 в 07:04

Шофьор блъсна жена с две деца в количка, пресичала улицата неправилно

Кола блъсна жена с две деца в количка, тя и едното от тях  са в болница.  Инцидентът е станал  на  бул. "Руски“ в Пловдив в ранния следобед,  в отсечката  между Централна гара в посока Бунарджика.  Там  електромобил, тип джип "Хюндай“ не успял да спре навреме и ударил неправилно пресичащата пътното платно 48-годишна пешеходка. Тя е бутала..

обновено на 25.09.24 в 16:58

Археологията няма да попречи Бетонният мост да е готов до Коледа

Срокът за изграждането на новия Бетонен мост в Пловдив няма да бъде променен, заради изискването проектът за съоръжението и за модернизация на жп линията да бъде съглусван от НКЖИ с Националния институт за недвижимо културно наследство във връзка с откритите това лято археологически находки. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Емил Манчев,..

обновено на 25.09.24 в 13:45