Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малтийският кръст направи дарение за 50 хиляди лева на УМБАЛ "Пловдив"

25 болнични легла, висок клас получи УМБАЛ Пловдив като дарение от Малтийския кръст със съдействието на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева. Общата стойност на леглата е 50 000 лева, като те ще бъдат разпределени във всички болнични отделения.

Доц. Димитър Шишков, началник на отделението по урология, с чието активно съдействие е доставено болничното оборудване, каза, че във време на финансова криза жестът на дарителите е особено ценен. Очакваме нови дарения, допълни Шишков и подчерта, че не трябва да има политически интереси, когато става дума за държавно здравеопазване.

От ръководството на лечебното заведение оповестиха, че са подготвили мащабен проект за ново спешно отделение на стойност 9,5 млн. лева. То ще бъде ситуирано на първия етаж на мястото на сегашния хранителния блок. Предвидена е най-съвременна апаратура, като тук ще работят при пълна заетост 25 човека, казаха от ръководството. 

От болницата вече са подали проекта в Министерството на здравеопазването, където ще текат през тази година обществените поръчки. Целият проект за обновяване на отделенията по спешна медицина в страната е на стойност 85 млн. евро.

През февруари болницата работи при пълна заетост на базата, приемното отделение е препълнено, казаха лекарите. 

Пребладават болните за лечение на дихателната система, но пациенти са настанени и в урология, нефрология, УНГ и др.отделения.

Снимкасн. На мястото на хранителния блок ще се изгради новото спешно приемно отделение в УМБАЛ Пловдив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50