Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата и скъпа пеперуда "кацна" в Природонаучния музей

| обновено на 06.03.17 в 15:11

11 000 лева струва Александровата птицекрила пеперуда, която от днес е експонирана в Природонаучния музей в Пловдив. Това е  най-голямата и ценна дневна пеперуда, която живее само на едно място в света – в гората Попондера в Папуа Нова Гвинея. Този екземпляр се съхранява при специални условия и е сред световните застрашени видове.

Експозицията "Най-големите насекоми в света" откриха заедно кметът на града Иван Тотев и директорът на музея Огнян Тодоров.

Той поясни, че цялата експозиция коства над 30 000 лева и тук са събрани най- красивите, ценни  и големи насекоми от целия свят. 

Тук са 140 вида от всички краища на света, като има две части - бръмбари и пеперуди.16 см е дълъг най- големият бръмбар в света - Титан. В Пловдив може да се види екземпляр от този вид, дълъг 15 см.

Много малко музеи в света разполагат с такъв тип експозиция, където в залата за безгръбначни има изложени пеперуди, насекоми и всички видове са на ниво семейство.

Снимка

До един месец ще бъде открит и пеперударникът, който се намира на последния етаж на музея. Там посетителите - до 10 човека ще се разхождат сред 400 живи пеперуди и ще слушат лекциите на уредниците. 

Ще има сини пеперуди, пеперудата „Атлас“ и други атрактивни видове, обещаха от музея. Снимка

Изложбата ще остане за един месец, след което ценните експонати ще бъдат съхранявани при оптимални условия.

Паралелно ще има и прожекции на нови филми в 3D планетариума. Първият филм е на National Geographic и разказва за морските динозаври. Цената на един филм е от порядъка на 12 до 18 хиляди долара.

Предстои да бъде финализиран цялостният ремонт на фасадата, като ще има и разширяване, вкл. и зала "Лотос" в Донкуковата градина, каза кметът Иван Тотев  и допълни, че това е най-хубавият музей в страната и има най-хубавата изложба, собственост на общината.

Природонаучният музей е с рекорден приход - 200 000 лева за 2016 г., припомни кметът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съпричастност към хората, засегнати от ХИВ/СПИН, с бдение в 28 града

С бдение със свещи в редица градове в цялата страна тази вечер ще бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Свещите ще бъдат запалени на ключови места в населените места и ще бъдат наредени под формата на панделка - символ на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН.  Бдението ще е от 20:00 ч. до..

публикувано на 19.05.24 в 17:31

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 16:21

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

обновено на 19.05.24 в 16:21

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 16:20

Дъждовна, но топла неделя, в Пловдив до 25°

Днес облачността ще е променлива, често значителна. На много места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд. В отделни планински райони от западната половина на страната валежите ще са временно интензивни и там е възможно да прегърми. В източните райони ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в..

обновено на 19.05.24 в 16:10