Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сценариите за Европа - шанс за истински реформи в България

Снимка: БГНЕС

България ще се противопостави на сценария "Европа на много скорости" и ще се обяви за запазване и задълбочаване на единството в Европейския съюз.

Тази позиция бе одобрена от правителството вчера, а „Точно днес“ държавният глава Румен Радев ще я представи на срещата на европейските лидери в Брюксел. Днес е и публичната дискусия в столицата на тема „Сценарии за Европа: българският дебат“. Възможна ли е единна Европа – по темата разговаряме с Любов Панайотова, директор на Фондация Европейски институт.

След като сме заявили, че не искаме ЕС да се фрагментира – следва да противодействаме по някакъв начин, това заяви Любов Панайотова в интервю за Радио Пловдив.

Според нея е въпрос на политическа воля и желание България да догони страните-основателки. Защото иначе ще бъде пагубно за страната ни. Ако се опитваме да имитираме само реформи, страната ни няма да напредне, коментира Панайотова.

Тя е категорична, че различните сценарии за бъдещето на Европа, са предизвикателство и шанс за управляващите България да предприемат реални реформи.

Въпросът за мястото на България в Европейския съюз е и с много лесен отговор,но същевременно е и много сложен, защото той трябва да се дискутира, да се видят „за” – „против”. Този интересен формат на четирима лидери под егидата на френския президент, който се събра в понеделник във Версай и каза, че трябва да имаме този многопластов, многоскоростен, многоетажен, различните анализатори го наричат по различен начин, но тази Европа ще бъде необходимост и ще бъде, както се изрази канцлерът Меркел, просто трябва да бъде направена.

Знаете ли, искам да цитирам един европейски депутат, френски, който беше дясната ръка на Валери Жискар д”Естен, това е Ален Ламасур, когато Валери Жискар д”Естен се опитваше с конвента да направи конституцията на Европа. Доста хора са забравили този период, но тогава немалко труд беше поставен. И той обяснява много хубаво, че ЕС не може да не премине към тази теза, защото ние имаме един външен кръг от страни – приятелски, по-малко приятелски, който е този кръг на съседите. След това имаме този кръг, който е в Европа, т. н. съквартиранти – всички живеем заедно вътре. Има и кръг на семейството - това е най-основният, главният кръг на солидарността, там където дали са десет, дали са петнадесет, може да са двайсет, но според определени критерии, което звучи много добре, а не спрямо еврозоната или Шенген, което пък звучи добре за България. Тоест - ако тази визия се развива, която витае от доста време, България трябва да направи всичко възможно да се присъедини към този фамилен кръг, не да седи при съквартирантите, заяви още Любов Панайотова.


Цялото интервю с Любов Панайотова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Очаквам от патриарх Даниил да върне стария богослужебен стил

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43