Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникален многоезичен литературен сайт на Пловдив

| обновено на 15.03.17 в 11:10

Пловдивските писатели се сдобиха с уникална трибуна – стартира многоезичният литературен сайт www.plovdivlit.com

Произведенията на авторите вече ще могат да се публикуват освен на български, и на всички европейски езици. Така шансът талантливите творби, родени под тепетата, да бъдат четени и забелязани от ценители на литературата и в чужбина, вече е реалност. 

Това не е сайт за елитарна литература, в него намират място както произведения на пловдивските класици, така и на изявени съвременни писатели, и на дебютанти. Представени са всички литературни жанрове – поезия, проза, драма, есеистика, критика, фейлетони, научни трудове в сферата на хуманитаристиката, сценарии за игрални и документални филми.

Сайтът, макар и новосъздаден, вече се радва на голям читателски интерес, в него само за месец намериха място произведенията на над петдесет пловдивски автори. А в рубриката „Гост” гостуват изявени писатели от Европейския съюз и Балканите в превод на български. 

Plovdivlit.com предоставя поле за изява освен на утвърдени преводачи от всички европейски езици, и на млади дарования, които правят първи стъпки в художествения превод.

Редакционната колегия на Plovdivlit.com е съставена от изявени имена на литературната общност, които оценяват предложените за публикуване творби. Читателите на литературния сайт също имат възможност пряко да изразят отношението си към произведенията, гласувайки в рубриката „Класация” за творбите, които най-много харесват и то в различните им езикови варианти.

В края на тази година най-добрите произведения ще бъдат издадени в литературно списание „Невидимият хълм”.

През 2019 година, когато Пловдив стане европейска столица на културата,  Plovdivlit.com  ще бъде най-представителната международна трибуна на пловдивските творци. Защото този литературен проект е уникален не само за културния живот под тепетата, но и за цялата съвременна българска литературна култура, където нито една писателска общност няма подобна трибуна.

Всички, които искат творбите им да бъдат публикувани в Plovdivlit.com, могат да изпращат своите произведения на адрес: mail@plovdivlit.com.  Публикуваме произведения на утвърдени пловдивски писатели, поети и критици, получили признание в страната и чужбина. За тези, които правят първи стъпки в литературата, е специалната ни рубрика „Дебют“. Ръкописи не се връщат и не се рецензират.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58