Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Молескин" в петък вечер е поетът Венцислав Василев

Kазва се Венцислав  Василев и не е от хората, които охотно разказват за себе си. Възпитаник е на Висшето военноморското училище във Варна. Обича планината, природата и резонанса в отношенията. Нещата в бита  му са се случили като събития и той ги е приел с разбиране. 

Така е вероятно и с поезията – дошла е при него сравнително скоро, а той е приел това свое допълнително сетиво и го използва, за да покаже посоката на своите мисли. Най- важното за него разказват стиховете му – дълбоко философски, без да са претенциозни, естествени, без да са елементарни. 

Първата му стихосбирка излиза през 2011-та, през 2013-та посрещнахме втората – „Напразно в себе си витая“, а снощи, 29.09, в зала 4 на НДК Венцислав посрещна читателите на третата си поетична книга „Утаяване на естеството“, издадена от „Жанет 45“. Редактор на книгата е Виктор Самуилов, но ако очаквате да намерите в нея нещо смешно, ще останете разочаровани. Търсенията на Венцислав Василев са насочени дълбоко под повърхността на римата и формата.

Преди време този различен млад поет е споделил, че любимото му  занимание е да мисли. Повече му харесва само да не мисли. За нас остава да четем бавно и непредубедено, и заедно с него да осмисляме естеството на нещата.  

Още от категорията

Венцислава Великова за новата си книга „Пазителите“

Историите ни променят само, ако мислим над тях и ги разберем. Книгата „Пазителите“, с подзаглавие „Легендарница“, е новата книга и голямата мечта на Венцислава Великова, автор и творец от Варна. „Много интересно се случи при „Пазителите“, понеже аз имам фейсбук група, която се нарича „чоВЕЧНИ разкази“, където подарявах..

обновено на 26.03.23 в 11:35

Премиера на Опера Дива в Пловдив

Опера Diva  ще се играе премиерно в Пловдив. Спектакълът  - опера в танц, обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”. Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на..

публикувано на 25.03.23 в 08:27

Проф. Димо Чешмеджиев в "Срещите" тази събота

Тази събота с проф. Димо Чешмеджиев си говорим за митовете и истините в българското Средновековие.  Романтичната възхвала у нас е бол, но както казват разни знаещи мъже, ако мечтаете за общество, в което истината е на първо място и митовете се пренебрегват не очаквайте много от homo sapiens.  Слушайте, може и да ви е интересно! В събота..

публикувано на 24.03.23 в 11:45

Опера Diva ще се играе премиерно в Пловдив

Спектакълът  - опера в танц обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”.Това, което ги свързва, е избора и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост. Държавна опера Пловдив съобщава, че..

публикувано на 24.03.23 в 10:15

"Имаме поща за Вас" показва картички в Балабановата къща

Колекция от над 180 картички от своя фонд представя за първи път Общински институт „Старинен Пловдив“ в Балабановата къща.  Изложбата „Имаме Поща за Вас“ е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив“ през 1969 г., и 18 април – Международния ден за опазване на..

публикувано на 24.03.23 в 07:00