Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив организира празник за Световния ден на водата

| обновено на 22.03.17 в 08:11
Снимка: Под тепето, архив

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева ще открие в Пловдив хепънинг по повод 22 март – Световния ден на водата. 

Празникът е от 12.30 часа в Цар-Симеоновата градина. Той е съвместна инициатива на РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, община Пловдив и „ВиК“ – Пловдив.

В инициативата ще се включат ученици от ЕГ „Иван Вазов“, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Елин Пелин“ и ОУ „Пенчо Славейков“. С музикални и танцови изпълнения ще участват и възпитаници на Общинския детски комплекс в града. Представители на Младежкия воден парламент в България ще запознаят присъстващите с възможностите за привличане на младите хора в процеса на опазване на водите и водните екосистеми.

Пространството до Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина ще бъде превърнато в своеобразна сцена на знанието и детското творчество, където ще се изявят с музика, танци и стихове млади таланти от Пловдив. Организаторите са подготвили и викторина с интересни въпроси, свързани с опазването на околната среда. За всички участници са предвидени подаръци, както и лакомства, осигурени от СД „Сани Конс Тодорови с-ие” и трапезна вода „Хисар“от „Консул“ ООД. 

На специални щандове ще се предлага информация на екологични теми, осигурена от РИОСВ – Пловдив, Басейновата дирекция и „ВиК“. „Зелени Балкани” ще представят интересни материали за природата и нейните обитатели.

Тази година Световният ден на водата е на тема „Защо хабим водата?“ (Why waste water?), свързана с отпадъчните води и отправя послания за намаляването на количествата им и възможностите за тяхното оползотворяване.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за  привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.

Снимка

За посланието на деня разговаряме с Иван Иванов- председател на Българската асоциация по водите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

7 бременни жени се имунизираха срещу коклюш в РЗИ-Пловдив

7 бременни жени си  поставиха в РЗИ –Пловдив ваксина срещу коклюш в първия ден от въведените временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на инфекциозното заболяване.  Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, с намалено антигенно..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

В Деня на Европа руски знамена се развяха на Альоша

Стотици пловдивчани поднесоха венци и цветя на паметника Альоша и почетоха 9 май – Деня на победата .  Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която бе придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.  Редом до българските знамена граждани носеха и руски флагове. Част от гражданите заявиха, че на 9-ти май..

публикувано на 09.05.24 в 14:51

В "Трезора за идеи" сградата на БНБ е от библиотека и музей до обществена баня

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старото здание на БНБ. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на сградата, която е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца. В конкурса „Трезор за идеи“..

публикувано на 09.05.24 в 13:16

Обявяват до дни обществената поръчка за кино "Космос"

До няколко дни обществената поръчка за ремонта на кино „Космос“ ще бъде обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки, каза заместник-кметът по култура Пламен Панов. Документацията вече е подадена в системата на агенцията и ако поръчката за ремонт и преустойство на сградата не бъде изтеглена за предварителна проверка, още в понеделник..

публикувано на 09.05.24 в 12:19

Кметът Димитров: Премахването на "Альоша" сега не е тема за Пловдив

Премахването „Альоша“ сега не е тема за Пловдив, заяви кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос за демонтажа на паметника. По традиция за Деня на победата 9 май десетки хора се изкачват до монумента. „След решение на Общинския съвет заместник-кметовете по финанси и по строителство трябва да изготвят становище колко би струвало и как..

публикувано на 09.05.24 в 12:10