Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се борим за всеки театър

„Точно днес“ актьорската гилдия отбелязва Международния ден на театъра.

От 19 часа под купола на Цирк Балкански в столицата ще се проведе официалната церемония по връчването на наградите ИКАР, а Драматичен театър-Пловдив очаква три награди. В международния ден на театъра разговаряме с актьора Стоян Алексиев, познат от сцената на Народния театър "Иван Вазов", но и от тази в Пловдивския театър, а през последните месеци го виждаме във филма „Откраднат живот“.

Честит празник и на всички българи, които обичат българския театър и имат желанието да се срещаме. Аз искам да уточня, че от 1984 до 1988 г. бях актьор на Пловдивския театър, а от 1988 г. съм в Народния театър, но няколко години пътувах до Пловдив и идвах с огромно, огромно удоволствие да си доиграя някои представления, заяви в интервю за Радио Пловдив Стоян Алексиев.

Актьорът подчерта, че Пловдивския драматичен театър е театър, който си има своите традиции, но по-важното е, че тези традиции се поддържат.

През тези години, когато аз бях в театъра го усетих, прекрасен екип, чудесни хора, които с любов работят, те са изпълнени с любов и обич. Моите колеги от Пловдивския театър - прекрасни са, също и всички служби, един театър, който е мечта. Добре, че политиците все още не са се прицелили в Пловдивския театър. През последните години те се прицелиха в Народния театър. Нека да бъдем откровени на празника, защото няма нужда да се  преструваме и като че ли не съществуваме. Не, ето, това е изборът, който можем да го наречем точно избор. Ние не избираме да бъдем прицелвани, да бъдем стреляни и мисля, че не всеки театър да се бори поотделно за своята независимост, за своята политика по отношение на репертоар, на екип, на всичко, ами да се борим за всеки един театър,  който по някакъв начин е прострелян, заяви Стоян Алексиев.

Той коментира и предизборната кампания у нас.

Разбрах, това което наредиха демагозите. И по-странното е, че народът ни не го разбра. Или населението на България не го разбира като че ли достатъчно. Не знам...Трябва да си нахален ли, трябва да си лъжец ли, за да успееш. Не, нали? Нека да подкрепяме искреността, последователността, а не някой да си сменя непрекъснато костюмите и маските, обясни Стоян Алексиев.

По повод участието на актьорите в листите на различни политически сили

Струва ми се, че има един по-сериозен проблем за нас, българските актьори. Ние започнахме малко повече отколкото е необходимо да се вглеждаме в себе си, да ставаме суетни, егото ни твърде много да се увеличава, а ние трябва да си смалим егото до минимум, до минимум. Нашите персонажи трябва да бъдат разбираеми, те да вълнуват, а не ние актьорите. Персонажите, героите, които излъчваме, посланията, които нашите герои, нашите персонажи излъчват. А твърде много внимание обръщаме на себе си, може би и заради това съм тъжен, допълни още Стоян Алексиев.

Актьорът подчерта, че има много добри млади актьори, но това още не е достатъчно. Там трябва да заработят човещината, социалното мислене, социалните рефлекси, защото тогава ще разберем какво работим, какво репетираме, какво играем, какво излъчваме. Като всички български актьори от предишни поколения, от различни режими, най-вече в диктаторския режим, ние се борехме за истината, искахме да излъчим истината, независимо от персонажа, т. е. тя звънеше и не случайно имаше толкова прекрасни произведения и в театър, и в киното, които и до ден днешен се помнят. Аз преди няколко дни бях в Пловдив и ме спираха хора от по-възрастните поколения, които ми говореха за спектаклите. Те ги помнят, те са пред тях, което означава, че връзката е станала. Та, наистина, не сме за един ден.  Трябва да си подаваме щафетата много приятно, т. е. едни талантливи хора да не останат самотни в своята работа, а да се адаптират към времето, към пространството на сцената, към партньорството, на първо място партньорството.

Цялото интервю със Стоян Алексиев можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

Започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25