Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите в социалната икономика имат ръст от 30%, но едва 10% от инвалидите работят

Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

За мен е чест да присъствам на шестия Европейски форум за социално предприемачество. Това е едно признание за България, за нейните усилия в каузата на социалната икономика и социалното предприемачество. Този форум е важен, защото отразява една важна реалност, че каузата за социалната икономика привлича все повече поддръжници във всички европейски държави, в това число и България. 

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Европейския форум за социално предприемачество в Международния Пловдивски панаир. 

Държавният глава разгледа и Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, в който участват над 100 социални предприятия от различни държави. Румен Радев се запозна и с иницативата за поставяне на лого за идентифициране настоките и услугите, произведени от социални и специализирани предприятия. 
С името на знака „Произведено в България от хора с увреждания“, всеки потребител ще знае, че подпомага социалната и трудова реализация на хората с увреждания. 
В България има ръст с 30% на предприятията, които се включват в социалната икономика и предоставят възможност за работа на хората в риск и в неравостойно положение, заяви социалният министър на България Гълъб Донев.

По време на форума стана ясно, че са необходими още мерки за подкрепа от страна на държавата за разкриване на нови работни места за хора с увреждания. „Трява да се решат някои генерални въпроса. Нужно е да се дават повече поръчки на тези предприятия, повече работа. И тук е мястото на държавата чрез Закона за обществените поръчки. Освен  това общините също трябва да бъдат ангажирани", заяви Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. 

Стастистиката показва, че по-малко от 10% от хората с увреждания работят у нас. Работните заплати в повечето случаи не надхвърлят минималната, а често те са и под нея.

По време на изложението днес работодатели коментираха, че са необходими допълнителни облекчения при наемането на работа на хора в неравностойно положение. Те предлагат премахването на изискването трите дни от болничните да се плащат от работодателя, когато става въпрос за хора с увреждания.

Европейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика е ясно послание за Европейския съюз, че хората в неравностойно положение трябва да бъдат подкрепени още по-решително в бъдеще, а основната задача пред обществото е да се бори срещу дискриминацията спрямо тях. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани протестират срещу насилието над животни

Пловдивчани излизат на мирен протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на години от собственика си.  Питбулът беше открит в безпомощно състояние от ученици от Френската гимназия в Пловдив.   Животното имало рани и следи от порязване, затова гимназистите подали сигнал в полицията. Установен е собственикът на животното Стоил..

обновено на 05.06.24 в 13:42

Протест на животновъди блокира Подбалканския път до Калофер

Близо 200 животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер. Пътната артерия ще остане затворена за час, а екипи на полицията пренасочват движението през града. Причината за протестите е ограничения достъп до планинските пасища.  След като вчера животновъдите от района на Карлово и Калофер..

публикувано на 05.06.24 в 13:38

Президентът откри "Хемус", износът на отбранителни продукти бележи 30% ръст

Военната ни индустрия има важни икономически и социални измерения. Тя осигурява и националната сигурност на страната ни. Тази година изложението има особена стойност. Разпалване на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война Русия - Украйна изправят отбранителната индустрия пред големи предизвикателства. Само с..

обновено на 05.06.24 в 12:15

Съдът отмени уволнението на ст. комисар Васил Костадинов

Пловдивският Административен съд отмени  като незаконосъобразно уволнението на бившия началник на областната дирекция на МВР в Пловдив Васил Костадинов. Той бе уволнен дисциплинарно през октомври миналата година, а като причина бе изтъкнато  първоначално забавеното разследването на убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  Именно това предизвика..

обновено на 05.06.24 в 11:41

Отложиха делото "Дебора" заради неявили се свидетели

Днес трябваше да бъдат разпитани един от полицаите и още няколко свидетели, а след това и експертите, изготвили експертизите по делото.  Тъй като част от призованите свидетели не се явиха, прокурорът от старозагорската районна прокуратура Ивелина Косева настоя пред съда да започнат разпитите на вещите лица, които бяха в залата, но адвокатите на..

публикувано на 05.06.24 в 10:43