Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строят сграда на пловдивската опера за 60 милиона в Панаира

| обновено на 11.04.17 в 09:33

Това стана ясно след проведена тази сутрин среща между кмета Иван Тотев и политическите групи в местния парламент, ръководството на Международния панаир и бившият министър на културата Вежди Рашидов. 

Според Рашидов начинанието ще струва около 50 - 60 милиона лева, като държавата може да отпуска по 15 милиона годишно в рамките на три години. 

Мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов декларира готовност да предостави терена на Палата 1, но единствено за построяването на сграда за операта и то в определен срок. 

Следващата стъпка е създаването на проект за сградата и всички, свързани с това законови процедури. Планира се инвестициите да бъдат както от държавата и Министерството на културата, така и от община Пловдив. Предстои уточняване на детайлите и подписването на тристранно споразумение за сътрудничество. 

Много е важно влизането на община Пловдив в това партньорство, тъй като това ще даде възможност за публични инвестиции на територии и публични пространства, каза кметът Иван Тотев.

По думите му проектът е важен за града, тъй като това, което се изгради ще остане за много поколения напред.

Обследвани са 4 терена за Пловдивска опера по поречието на река Марица. Отхвърлени са три варианта – при моста над бул. „Васил Априлов“ при Захарния комбинат, при бензиностанция до моста на Адата и при Щаба на армията.

Пловдивската оперна трупа е една от най-добрите и е недостойно и незаслужено да се измъчват заради липсата на свое лично пространство, отбеляза бившият министър на културата Вежди Рашидов. Построяването на нова опера ще струва около 50 – 60 милиона лева, а финансирането от държавата може да стане с отделянето на по 15 милиона лева  в продължение на три бюджетни години. 

Декларирах пред всички важни особи, които управялват града, че сме готови да подпишем тристранно споразумение между Общината, Държавата и Панаира на мястото на палата 1, каза мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов. Той уточни, че в споразумението ясно трябва да бъде упоменато, че ако не се построи опера на това място, то теренът си остава за Панаира. 

Този четвъртък  местният парламент ще трябва да приеме дарените на Пловдив от държавата акции от капитала на Панаира и предстои съветниците да одобрят тристранно споразумение за сътрудничество.

Не всички политически сили в местния парламент ще гласуват за него. Против категорично се обяви Дани Каназирева, която по време на днешната среща е отправила следните въпроси, останали без отговор:  

Защо след като Операта ще бъде държавна , а собственик на акциите е държавата , тази сделка трябва да минава през Община Пловдив ? 

Чия собственост ще бъдат имотите, защото ако ако говорим за строеж на Опера то тези средства ще бъдат дадени от община или от държава и не могат да бъдат изсипани върху частен имот?  

Как наливаме 50- 60 милиона лева, ако имотът е ипотекиран или върху него лежат милиони левове кредити? 

Според нея е несериозно на този етап да се говори за каквито и да било суми за изграждане на Пловдивската опера. Не на последно място тя постави и въпроса за морала, честта и достойнството. Не може Пловдив да губи имоти и сега пак да не запазим своя интерес, а държава и община да абдикират от този казус, заяви Каназирева.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54