Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен "Уиски - Фест" се излива в Пловдив!


На 12 и 13 май в Пловдив ще се проведе първият „Уиски – Фест – ПловЕдив“.  
Стотици марки уискита от Шотландия, Ирландия, САЩ, и дори Тайван и Япония, ще гостуват на желаещите да ги дегустират пловдивчани.  Събитието „Уисти –Фест“ е с вече  петгодишна традиция  в България, но за първи път негов център тази година е Пловдив. 
Организаторите избраха  града за  пролетна столица на фестивала, който старитра на 12-ти май в 17 часа в хотел „Империал“ като и двата дни дегустациите ще са до полунощ.  
Различно, многообразно, с уникална индивидуалност, и все пак – това е онази  луксозна за нас и традиционна за тях напитка, която  е вдъхновила много бляскави етапи от човешкото културно развитие.  
Именно – културно, защото, оттук-нататък започват само добрите новини – ако досега сте изпитвали тежка фрустрация от естественото усещане на удоволствие,  употребявайки тази кехлибарена течност, ако сте страдали със скрити вопли  от лицемерни еснафски подмятания заради необяснимото ви влечение към възвишеното – занапред, свалете тежките окови на самообвиненията.  Това, което сте изпитвали, не е от медицински характер, а чиста форма на изтъчена култура.  И това го казват  в прав текст доказани професионалисти с опит в научните сфери. Ралица Скорчева – Славова, председател на авторитетната международна  група „Спиритс“ – България, това е асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни напитки.
Няма грешка, традиционната за англосаконския  свят, наброяващ над 300 милиона  души по света напитка,  отдавна е станала символ на лукс, стил, стандарт и изтънченост, уверяват организаторите на феста. Нищо общо с безогледното пиянство и злобното,  снобско хейтърство.
Разновидностите на уискито по света вече наистина са неизброими. Въпреки  всичко, като  основни родоначалници на това питие могат да се похвалят главно четири  нации, или народи,  еднакви в различията си,  произлезли от  един мъглив остров,  с общ език,  но с вече  разнообразни културни  протуберанси.  Сещате се – Шотландци, ирландци, Американци, към които се вписват и канадците, също  защитили свой запазен стил в марковото уиски.
След толкова славословие на  това, което занапред ще наричаме  култура, а не нещо друго, оскърбително, редно е да подходим обективно и от другата гледна точка.  Едва ли всички обществени слоеве посрещат с такъв позитивизъм тази  лъчезарна реклама на, макар и,  умереното  пиене на високоалкохолни напитки.  
Какво ще стане, попитах организаторите, ако , току-виж  на феста ви затрупат  с обществено порицание и масови  протести, живи вериги и яростно възмущение,  няколко пациентски организации, примерно, съвсем произволно казано, сдружения на майки срещу това и онова,  новата лига на видни общественици, известна като „Бащи срещу алкохола“, и други подобни ?  
Занапред да знаете, че всъщност, всичко досега е било въпрос на култура. И все пак, имайте едно наум, като се впускате в това  ново културно поприще!  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Славия победи с 3:1 Ботев (Пловдив)

Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Славия постигна победата въпреки, че игра повече от полувреме с човек по-малко. Още..

публикувано на 21.05.24 в 09:28

БФС със солидна глоба за Локомотив

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз обяви глобите и наказанията след 33-ия кръг на efbet Лига.  ЦСКА и Локомотив Пловдив ще плащат най-големите глоби от по 4300 лева. Левски е глобен с 3300.  Решения  -  2 0 . 05 .2024 г. 33-ти кръг ППЛ С предупреждения – 25 състезатели Със спиране от състезателни   права..

публикувано на 20.05.24 в 18:05

Крумовград ще играе в ''Коматево'' и през следващия сезон

ФК Крумовград е постигнал разбирателство с ръководството на Ботев (Пловдив) и през следващия сезон отборът отново ще домакинства на базата на „канарчетата“ в квартал Коматево. „Скъпи крумовградчани, Радостни сме да ви съобщим, че през следващия състезателен сезон нашият отбор отново ще играе домакинските си срещи на спортен комплекс „Никола Щерев –..

публикувано на 20.05.24 в 17:58

“Последното цвете” на Щерион Пилидов цъфти и след 10 години

 На 19.05.2024г. в предаването “Споделено” гостува Щерион Пилидов. Той е един от младите и много талантливи музиканти и композитори в България. Познат е на широката публика от големите сцени, защото партнира на редица родни звезди като дует Ритон, Поли Генова, Тони, Авеню, Деси Добрева.  Тази натоварена програма не му позволява да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Ботев започва селекцията за Лига Европа

Ботев (Пловдив) започва селекцията си за следващия шампионат и участието си в Лига Европа с френски защитник. Това е 25-годишният Тадее Калеба, който за последон е играл в словенския Табор (Сезана). Той играе в центъра на отбраната, където титуляри през изминалия сезон бяха Антоан Конте и Йонас Там. Преди това Калеба е играл в Примаверата на Италия за..

публикувано на 18.05.24 в 18:08