Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Македония сръбска и руска политика се бият с европейската

| обновено на 28.04.17 в 15:56

Владимир Перев е македонски българин, журналист. За Радио Пловдив той обясни, че в момента в Скопие е спокойно, Народното събрание не работи, но се охранява от полиция, отцепен е целият център на столицата. 

В Македония се смята, че главният виновник за ескалиралото напрежение  е президентът Георге Иванов, който не даде мандат на втората партия - СДСМ за съставяне на правителство. Големият проблем е също, че албанските партии не искат да си сътрудничат с ВМРО – ДПМНЕ, а тя от своя страна не иска да изпусне властта и това е основният проблем, коментира Перев.

Според него днес СДСМ няма да отиде на среща с президента и с другите четири политически сили. Ако Зоран Заев приеме това ще означава, че е готов на преходно правителство, което ще е под влиянието на Никола Груевски, смята журналистът.

Той прогнозира продължаване на конфликта, но за разлика от 2001-ва година, когато той беше междуетнически, сега противопоставянето ще бъде  македонци и македонци. Конфликтът ще е  затова кой поддържа проевропейската политика и кой поддържа проруската и просръбска политика. 

Перев обясни, че проевропейската партия е СДСМ на Зоран Заев, а Никола Груевски и ВМРО – ДПМНЕ следват традиците на Ердоган, Путин и Виктор Орбан. Към този основен конфликт едва след това ще се включат албанците и те ще вземат различни позиции, прогнозира македонският журналист.

Заради изпуснатата политика в Македония държавата остава точка на нестабилност за целия регион, защото се провежда просръбска и проруска политика от Груевски и проевропейска от Заев и албанските партии, които искат да имат път към Европа. 

Македония ще бъде дестабилизиращ фактор в целия регион, каза още Перев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18