Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да живеем и работим с любов

Гости в студиото на Радио Пловдив бяха Тони Симидчиева- председател на Регионална занаятчийска камара - Пловдив и  шеф Хари  Сопаджиян-главен готвач на ресторант Одеон. Оказва се, че математиката и информатиката, не са неговата страст, така се отдава на кулинарното изкуство. Специализира в Калифорния, в ресторант с звезда на Michelin.

Той споели своето предложение за гергьовденско меню с агнешки джолан, който е  готвен 8 часа в суви. Това е уред за ниско температурно готвене. Агнешки котлети с великденска салата, с пъдпъдъчи яйца и сфери от кисело мляко. „Поръсваме яйцата с микс от корейски пипер, сушена риба тон, сусам и пипер. Това дава лека нотка на пикантност. За нас е интересно да се съчетаят тези вкусове. Агнешкото джоланче го поднасяме с ризото от киселец, който ние си берем от Клисура.”

Хари твърди, че знае твърде малко за кулинарията. Трябва да се развива и това е един постоянен процес. Това е удоволствието да работим с любов, защото тази професия, без любов, не става.  Важно е отношението към храната.

Тони Симидчиева коментира подготовката за пролетния Панаир на занаятите, който стартира на 18-ти май. В момента върви селекцията. Пленерът тази година ще бъде по луларство. Така пловдивчани и гостите на града ще видят как се правят лули, защото това е рядък занаят.

 Споделя сериозното отношение на сина си Хари към кулинарията, и стремежа непрекъснато да я изненадва, с нови изкушения.

Интервюто с Хари Сопаджиян и Тони Симидчиева е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Паметникът на Христо Ботев в Калофер

Стотици ботевисти отдадоха почит пред Христо Ботев

Над 500 ботевисти отдадоха почит на патрона на клуба Христо Ботев в родния му град Калофер. 177-годишнината от рождението на поета и революционер събра заедно цялата детско-юношеска школа на клуба, Фондация “Жълто и Черно”, ПУ “Паисий Хилендарски”, ГХП “Кирил и Методий” и привърженици на клуба. На специално организирана церемония на всеки от..

публикувано на 06.01.25 в 15:29
Душан Косич, Дамир Марканович (вляво), Деян Минев (вдясно)

Душан Косич изведе Локо за първа тренировка

Новият старши треньор на Локомотив (Пловдив) Душан Косич изведе група от 19 футболисти на първата тренировка от зимната подготовка на тима. Тя се проведе на помощното игрище на "Лаута". Към групата ще се присъединят още петима играчи, а контузен е Кристиян Пешов. Групата на Локомотив за първата тренировка: Вратари: Кристиан Томов, Антонио Вардин..

публикувано на 06.01.25 в 12:35
Григор Димитров

Контузия спря Гришо по пътя към финала в Бризбейн

Григор Димитров приключи с участието си на турнира от сериите АТП 250 в Бризбейн, след като се отказа поради контузия при резултат 4:4 втория сет в мача с Иржи Лехечка. Чехът бе спечелил първата част на полуфиналния сблъсък с 6:4. Българинът е двукратен шампион в Бризбейн и защитаваше титлата си от миналата година, като бе записал три чисти победи до..

публикувано на 04.01.25 в 09:47
Георги Каракашев

Локомотив разтгрогна с Георги Каракашев

Локомотив (Пловдив) официално се раздели с Георги Каракашев. Халфът напуска клуба и се очаква да продължи кариерата си в отбора на Добруджа. Договорът му с “черно-белите” беше разтрогнат по взаимно съгласие. "ПФК Локомотив Пловдив разтрогна по взаимно съгласие с Георги Каракашев. Двете страни постигнаха споразумение и полузащитникът вече не е част от..

публикувано на 03.01.25 в 14:42
Григор Димитров

Гришо е на полуфинал в Бризбейн, отказа Томпсън

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Бризбейн. Първата ни ракета отстрани представителя на домакините Джордан Томпсън след 6:1, 2:1 и отказ на австралиеца. Срещата продължи по-малко от 50 минути, което позволи на 33-годишния българин да спести сили за заключителните битки в австралийския град. Гришо започна силно и проби Томпсън още..

публикувано на 03.01.25 в 09:15