Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не беше кърваво, а напрегнато и пълноценно

Нямаше кървав сблъсък, нищо изключително, беше  пълноценна дискусия, но и напрегната, имаше сблъсък, но това е нормално за заседание на Националния съвет, така коментира пленума на БСП Атанаска Тенева новия член на ИБ на БСП, избрана на мястото на освободения Георги Гергов.  Той  не е гласувал за нея.

 

Тенева изрази съгласие с решението на лидерката на БСП Корнелия Нинова за освобождаването на петима червени депутати  от досегашното ИБ на БСП и замяната им с други,  което е обяснено с това, че дава възможност да се разшири екипа и повече хора да носят пряка отговорност. Въпреки че устава не забранява съвместяването и на двете позиции. А факта, че някои останаха и депутати и членове на Бюрото, е поради необходимата връзка между тях, поясни Тенева. 

Атанаска Тенева каза, че  е получила лично от Корнелия Нинова поканата да влезе в  ИБ на БСП, и то малко преди заседанието на Националния съвет. За нея са гласували 102 души от около 138 участници в планума. Но не и Георги Гергов.

Атанаска Тенева: Първо, бих искала да кажа, че аз не съм за първи път член на изпълнителното бюро. Аз съм била член на изпълнителното бюро на националния съвет на Българската социалистическа партия и преди десет години. Така че от една страна, да, аз си давам сметка, че съм представител на Пловдив в изпълнителното бюро, но виждам в тези промени, които бяха направени вчера един фокус към професионалната експертност – моята експертност е в сферата на образованието и науката. На колегата Владимир Москов е по проблемите на местното самоуправление. Не може в изпълнителното бюро да няма представител на БСП, който е ангажиран с местното самоуправление и напълно естествено е Владимир Москов – кметът на Гоце Делчев, стана и заместник-председател по проблемите на местното самоуправление. Не може поколенията да бъдат изолирани в партията, защото мисля, че Корнелия Нинова в стремежа си дареализира млади хора, до покаже новото лице на БСП не гарантира тази представителност на поколенията. Колегата Апостол Димитров например е такъв представител на поколения, ангажирани пряко с политиката на БСП в нейното ръководство.

Тенева предположи, че ще работи в областта на образованието и науката, въпреки че още не договорено. Това ще стане утре. А веднага искам да кажа, че днес в Пловдив ще има една дискусия, която народния представител Иво Христов организира по повод на предстоящите промени в закона за развитие на академичния състав, което е жизнено важно за кариерното развитие на колегите, които са се посветили на висшето образование и науката.

Радио Пловдив: Кой ви се обади с предложението?

Атанаска Тенева: Никой, освен Корнелия Нинова – председателя на БСП.

Радио Пловдив: Вие имахте ли колебания?

Атанаска Тенева: Моят разговор с нея беше по-скоро не върху моите колебания, а върху другите възможности – представители на Пловдив, представители на образованието да бъдат ангажирани в изпълнителното бюро. Ние обсъждахме различни възможности и аз непрекъснато повтарях, че това е въпрос на нейното окончателно решение.

Радио Пловдив: А споделихте ли с колегите си от пловдивската организация предложението?

Атанаска Тенева: Не, защото то беше направена достатъчно късно.

Радио Пловдив: Колко късно?

Атанаска Тенева: Преди заседанието на националния съвет.

Радио Пловдив: Искате да кажете, че преди самото заседание вчера вие не знаехте?

Атанаска Тенева: Не, този разговор беше воден с мене, но аз не знаех дали ще бъда нейното окончателно решение.

Радио Пловдив: Георги Гергов присъства ли на пленума?

Атанаска Тенева: Да, присъства.

Радио Пловдив: Имахте ли разговор с него? Как прие той вашето предложение, гласува ли за вас?

Атанаска Тенева: Предполагам, че не е гласувал. 

Радио Пловдив: Тайно или явно беше гласуването?

Атанаска Тенева: Тайно беше гласуването. За мен гласуваха 102 членове на НС да бъда член на изпълнителното бюро.

Радио Пловдив: Защо казахте, че Георги Гергов не е гласувал за вас?

Атанаска Тенева: Защото той приема и преценява нещата на друга основа. Защото съвсем естествено е той да бъде впрегнат  с един от поводите за тази промяна. А и защото той ми го каза. Нашите отношения са директни.  Но това не беше основната точка на дневния ред на националния съвет.

Радио Пловдив: Да, но аз продължавам да ви питам за това, защото е известно, че финансовите му възможности, както и доскорошното му лидерство...

Атанаска Тенева: Той е  председател на областния съвет на БСП в Пловдив.

Радио Пловдив:  Доскорошното му безапелационно, да кажем, до скоро лидерство, сега вече има доста въпросителни след отстраняването му по този начин от Корнелия Нинова.

Атанаска Тенева: Неговото влияние и присъствие в Българската социалистическа партия остава. Той има отговорности като член на националния съвет и председател на областния съвет на БСП.  Аз си позволих да кажа, че съм работила и като член на изпълнителното бюро и като не съм била член на изпълнителното бюро. Аз възприемам цялата ситуация с повече персоналния отговорности, които ми се налага да поема в този момент по отношение на политиката на БСП в сферата на образованието и науката. Аз смятам, че ще бъдат сложни отношенията ми с Георги Гергов, но смятам, че ще можем да намерим разрешение, защото той е председателя на областния съвет.

Радио Пловдив: Смятате ли да работите за неговата смяна като областен лидер на БСП?

Атанаска Тенева: Това не е актуален въпрос пред мен. Той получи подкрепата на областния съвет в скандалната ситуация, която месец ни занимава. 

Тенева подчерта, че трима дуиш от Пловдив Манол Генов, Георги Йорданов и Георги Търновалийски са избрани за зам.председатели на парламентарните групи, което доказва влиянието на Пловдивската партйна организация на БСП.

Цялото интервю с Атанаска Тенева е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45