Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще преразгледа ли Общинският съвет решението за Манол Пейков?

На вчерашната си сесия пловдивският общински съвет много изненадващо отстрани издателят Манол Пейков от УС на фондация „Пловдив – 2019“ и то заради конфликт на интереси. По- късно той и колегите му от управителния съвет опровергаха заявеното в зала от съветници от БСП и от  ГЕРБ , че Пейков е искал да издаде антропологическото изследване за общността в квартал Столипиново „Махалата“със средства от фондацията. 


От изявленията им стана ясно, че Пейков ще издаде книгата за своя сметка. От УС призоваха също местният парламент да преразгледа решението си.


24 часа по- късно сред съветниците се почувства разколебаване в иначе единодушната им позиция вчера. Даниела Дженева е общински съветник от ГЕРБ с дълъг опит, освен това е председател на комисията по култура в местния парламент и доскоро член на управителното тяло на фондация „Пловдив – 2019“.

Тя заяви, че вчерашното решение е било взето спонтанно и емоционално след изказванията на съветници от БСП и твърденията им „колко голям е  конфликтът на интереси от страна на Манол Пейков“. Решението за Пейков не беше  въобще в дневния ред на сесията, каза Дженева, която също гласува „за“.

По думите й, ГЕРБ, а и останалите групи, са гласували за отстраняването емоционално, подведени от цитираните големи нарушения. В групата на ГЕРБ темата за освобождаването на издателя Пейков не е обсъждана. Според Даниела Дженева би трябвало въпросът да бъде преразгледан. Управляващите ще обсъждат случая следващата седмица.

Подобна позиция заяви и общинският съветник от РБ Божидар Здравков. Ако ни предоставят различна информация, бих променил позицията си, каза той. По думите му на сесията са оповестени „доста смущаващи факти“, свързани със скъпи проекти във фондацията, както и за конфликта на интереси от страна на Манол Пейков. 

От информацията, която ни поднесоха, решението ни беше логично, коментира Здравков. По думите му фактологията е била представена, както от съветници от БСП, така и от ГЕРБ, и затова  е трудно да бъде определена като политически пристрастна.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34