Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам пасажи в стенограмите за КТБ да бъдат заличени

Утре изтича срокът за разсекретяването на стенограмите от консултативните срещи при президента Росен Плевнелиев за фалита на КТБ. Според главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който заведе иска за разсекретяването на стенограмите, срещите за банката са две. Първата е на 29 юни 2014-та и на 14 юли 2014-та като на втората е присъствал главният прокурор Сотир Цацаров.

В интервю за Радио Пловдив той заяви, че очаква да види в документите каква е била реакцията на политическите сили по случая и дали е имало други банки, които са били в тежко състояние, но са били спасени, за разлика от КТБ.

Съгласието на политическите сили сега документите да бъдат оповестени, според Чобанов, се дължи на договорка между тях да бъдат заличени някои пасажи от стенограмите, и то най- скандалните, което е позволено от съда. Ако това се случи, отново ще обжалваме в съда, каза журналистът.

По думите му Росен Плевнелиев може би не е в курса на договорката на другите политици и затова продължава да е против обявяването на документите. В интервю за „24 часа“ по темата експрезидентът говори, че има опасност да се стигне до банкова паника, което навежда на мисълта, че може би е имало банки, които са били на ръба да паднат, но са били спасени с парите на данъкоплатците, коментира той.

Според него един от най- скандалните моменти в документите е това за банковата ваканция. Почти сигурно е, че е казано, че ГЕРБ и ДПС са искали спиране на банковата система за определено време , което означава колапс на системата,  хората и фирмите да не могат да теглят парите си. Така се лови риба в мътни води. 

Това показва генезиса между Бойко Борисов и Ахмед Доган и връзката между ГЕРБ и ДПС - Делян Пеевски. Ако лъсне този генезис това ще бъде най- силното нещо от тази стенограма. Това ще бъде основният момент, който те ще се стараят да заличат и прикрият. Предполагам, че ПР-те на Радев работят трескаво по текста, който ще се публикува, смята журналистът

Другите скандални неща ще бъдат свързани със състоянието на банките и помощта на държавата.  Редно е да знаем за кои банки  плаща данъкоплатецът. Така ще се разбере и кои са другите касички на мафията. КТБ беше дълго време касичка на мафията, сега може би ПИБ е касичката на Делян Пеевски, добави Атанас Чобанов.

Очаквам да има да има подобрение, тъй като и от ЕК и от Световната банка, ни притискат да се реши проблемът с кредитите със свързани лица. Това е узаконен грабеж на депозитите на вложителите, за използване на средствата за финансиране за политически и медийни проекти, които са пропагандни и поддържат системата на мафиотска зависимост на цялата държава, завърши главният редактор на сайта "Биволъ".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и предесдател ан ГС в Пловдив препотвърди, че ако партията получи трети мандат ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ше се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

публикувано на 26.06.24 в 10:49
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

публикувано на 26.06.24 в 10:22
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Пловдивска митрополия е домакин на семинар "Социална свързаност и подкрепа"

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 09:50

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08