Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма сигурност за света, докато в Близкия изток ври и кипи

Поредният кървав атентат в Кабул - могъщ, огромен, тежък взрив със страхотни последици, един от най-ярките досега, коментира военният експерт проф. Димитър Йончев.  



По думите му, този акт показва, че  вече е създадено цяло поколение ,което е мотивирано да извършва такива атентати.  Вече сме на границите на абсурда. 

Как можем да променим мотивацията на такива хора, които са готови да умрат?  Случващото се, трябва да ни служи като индикатори, за да обясним напрежението, степента на ненавист, която се е натрупала.  

Що се отнася до опитите за контролиране на ситуацията от страна на тайните служби, дори те прекрасно знаят, че в такива среди, провеждащи самоубийствени актове, внедряването е изключително трудно. 

Възможен изход? Трябва да увеличаваме разумното поведение, особено в политическите действия. 

Къде е мястото на България? В случая Сарафово, като че ли България беше намесена принудително в чужда игра.  

Вярно, че сме съюзници в НАТО, но българската армия отдавна няма силата и мощта да извършва мащабни военни операции.  И повече пари да се налеят – едва ли ще дадат някакъв тласък. Ние обаче  сме суверенна държава и трябва да можем да заявим открито своята позиция, когато има такава.  

А и децата вече знаят, че за да  има мир, трябва спрат тия проклети войни  в близкия изток,  за което обаче е нужно да се съберат двамата големи мъже в света, каза проф. Димитър Йончев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13

Бъдещето идва твърде бързо, а образованието изостава

Доц. Милена Цветкова е преподавател в журналистическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и изследва четенето и книгата като медия. На 24 май с нея говорим за създаването на навици за четене, за това как технологиите ги променят и за аудикнигите като алтернатива на печатните. По думите й още в първите 1000 дни от човешкия живот се култивира..

публикувано на 24.05.24 в 11:55

Удивителни за всички епохи са постиженията на Кирил и Методий

Да създадеш графична система за език, който съществува само говорим, е изключително сложна филологическа задача, с която се заемат и справят Кирил и Методий. От друга страна в 9-ти век защитата на правото на славяните да общуват с Бога на своя език е нещо удивително, каза в предаването "Точно днес" професорът медиевист Мария Шнитер.  "Ако се..

публикувано на 24.05.24 в 11:09

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06