Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на авариен кран за вода в завода в Шишманци пречи на гасенето на пожара

Заводът за преработка на отпадъци в Шишманци не разполага със система за аварийно подаване на големи количества вода в случай на пожар като този, разказаха пред репортера на Радио Пловдив огнеборците, опитващи се и до момента да потушат пламналия цех със складирани пластмасови отпадъци. 

Цистерните слизат до центъра на селото, където зареждат с вода от едниствения пожарен кран пред кметството и отново се връщат да гасят. 

Тъй като операцията отнема близо половин час, край съоръжението се струпват по две-три коли. На помощ се притекоха аварийни екипи от Димитровград и Стамболийски, които обаче също се нареждат на опашка за зареждане с вода. Повикана бе и специализирана 20-тонна цистерна от София. 

От ръководството на завода не коментират ставащото, а никаква информация от първа ръка не може да се получи, тъй като всякакъв достъп в широк периметър на бедствието е забранен. Кметът на Шишманци Костадин Иванов заяви, че нито една институция все още не го е потърсила, за да го информира за обстановката.

 Очакваме данни от РИОСВ и евентуални препоръки за хората, в случай, че димният облак обърне посоката си и се спусне над селото, намиращо се на около 2 километра от горящия завод, добави кметът. Засега вятърът издухва дима в обратна посока и пушеците се разсейват надалеч.  

Същевременно, инцидентът стана повод за нова вълна на възмущение сред жителите на Шишманци, които масово протестират срещу функционирането на завода. Според тях, за времето откакто работи, той е отровил  обработваемата земя и опустошава земеделската продукция. 

Те се заканват да предприемат протестни действия, тъй като, по думите им,  това е поредният пожар в завода за отпадъци, който поражда опасност от екокатастрофа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50