Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастлив ли е българинът?

Българите са щастливи и оптимисти, но доста тревожни

Сочи изследването на Института за политика и Института за изучаване на човека и населението

Оптимистичният българин е на възраст 18-35 г. с висше или полувисше образование, без брак, семеен или живеещ на семейни начала в домакинство със собствени доходи, с едно или две деца. Дяловете на жените и  мъжете оптимисти са равни.

Нивото на оптимизъм е сравнително високо – 3,42 по 5-степенна скала. При подобно изследване преди близо 25 г. (през 1993 г.) оптимистите са били 2,67 по същата 5-степена скала.

Данните са от проучване на Института за политика, което проследява състоянията, влияещите върху психичното здраве на българите: щастие – оптимизъм – песимизъм – тревожност – удовлетвореност.

Очаквано, 39% от анкетираните казват, че понякога са щастливи. 52% обаче заявяват, че почти винаги и често преживяват щастливи моменти. Резултатът е изненадващ поне що се отнася до масовото мнение, че българите не се възприемаме като щастлив народ.

Хората, които по-често изпитват щастие, се самоопределят като привърженици на център-дясното. Важно е да отбележим, че това са по-млади  хора с  висше образование и по-високи нива на доходите.  На другия полюс са тези, които се идентифицират в център-лявото.  Те са основно над 60-годишна възраст, с по-нисък доход и по-ниско образование.  Т.е. факторите възраст, образование и доходи влияят върху личната интерпретация на състоянието на щастие.

Средната стойност на тревожността на българите е малко по-висока от средната – 2,3 по 4-степенна скала. Участниците в изследването заявяват, че понякога и често преживяват в състояние на тревожност. Хората с по-високо образование са по-малко тревожни и отбелязват по-ниски резултати по скалата. По-тревожни са хората, преживели развод, раздяла, загуба на съпруг или съпруга.

Макар и по-малка в сравнение с нивата на оптимизъм, удовлетвореността от живота също отбелязва умерени резултати – 2,89 по 5-степенна скала. Пикът на житейската удовлетвореност е при 46-55-годишните. Самотата е един от факторите, които понижават усещането за удовлетворение. Тя обаче не е свързана с наличието или липсата на деца.  Отново върху това състояние влияят степента на образование и сигурността – например броят  източниците на доход в домакинството.

Като цяло щастието, удовлетвореността, тревожността и оптимизмът се движат в положителния дял на скалите. Ясно се очертават по-негативни нагласи у хората с леви политически предпочитания, което може да се обясни с поколенческото различие (по-възрастни, с по-ниско образование и по-ниски доходи).

При изследването на Института, представено през май, e регистрирана висока степен на отчужденост от институциите и партиите. Ако към това се добавят индексите за самооценка от сегашното проучване, може да се направи извод, че отчуждението е защитен механизъм. 

Чрез затварянето в личния свят, хората преодоляват разочарованието от срещнатата несправедливост и необяснимите взаимоотношения във властта. Така предпазват психичното си здраве в нормалните стойности, които сегашното изследване регистрира.

Тези резултати поставят нов фокус върху разбирането на състоянията, които определят психичното здраве на българите. Те налагат и различна реалност, на която политическите партии трябва да отговорят.

Изследването е проведено от Института за политика и Института за изучаване на човека и населението сред 1200 души в 44 населени места.

Интервю с проф. Антоанета Христова, председател на управителния съвет на Института за политика, може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10

Избраха д-р Никола Боянов за "Лекар на годината" в Пловдив

На официална церемония Районната колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив връчи отличията Лекар на годината на заслужили медици и доказали се  специалисти от Пловдив и региона.   Голямата награда „Лекар на годината 2024г. получи д-р  Никола Боянов - специалист по Гастроентерология от УМБАЛ Пълмед. Той е н ачалник сектор..

обновено на 17.10.24 в 14:24

ВСС с изтекъл мандат да не избира нов главен прокурор

Адвокатските колегии от цялата страна призоваха да бъде прекратена процедурата за избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд.  Адвокатите се обръщат към Висшия съдебен съвет (ВСС) с призив да прекрати 2-те открити процедури по избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховен административен..

публикувано на 17.10.24 в 11:54

Призванието ни е да помагаме на хората

Кардиохирургът д-р Андрей Неутов получи наградата на РЛК на БЛС в Пловдив в категорията, посветена на лекарите, допринесли за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники.  Специалистът е завеждащ на новото отделение по кардиохирургия в УМБАЛ "Пълмед". Той има повече от 20 години професионален опит, като още през 2001 година по..

публикувано на 17.10.24 в 11:01

Медицината е най-хуманната професия

Младият лекар доктор Даниел Марков получи тазгодишното отличие на Регионалната колегия на БЛС-Пловдив в категория „Ти си нашето бъдеще“. Той работи в областта на клиничната патология и е асистент и докторант към Медицински университет – Пловдив. Съавтор в 8 публикации с Импакт фактор. Участник в проекти свързани с Дигитална патология и..

публикувано на 17.10.24 в 10:59