Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три силни събития за ЕСК организира "Пловдив 2019"

| обновено на 07.06.17 в 13:13

Три много силни събития ще организира фондация "Пловдив 2019" през годината на титлата Европейска столица на културата. Първият „гвоздей“ ще бъде самото откриване през зимата и последващо лятно събитие, когато е пикът на туристическия сезон, съобщи артистичният директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

Между 10 и 11 млн. лева са необходими за организирането на събития. В някои от европейските културни столици досега само откриването е струвало между 1,5 млн. и 2 млн. евро. Нашият бюджет е по-разумен, както се изразиха европейските ни партньори, но въпреки по-малкия си размер, ще бъде достатъчен да привлечем международни звезди, бе категорична Куюмджиева.

Утре се очаква първият транш от 7 млн. лева от държавната субсидия за Пловдив - Европейска столица на културата. В четвъртък ще заседава Министерският съвет, след което се очаква специалното постановление на кабинета за първата част от парите, които ще отидат за инфраструктурни проекти.

На следващата си сесия ОбС трябва да гласува средства за прояви, които да се случат през 2017, 2018 и 2019 г. Те са за събития както по отворените програми, така и за такива, които ние ще организираме. Имаме уверение от кмета Иван Тотев, че Общината ще осигури средства за старта на проектите, каза председателят на УС на фондацията Кирил Велчев.

Комисия ще огледа всички сцени и места, където могат да се проведат събития през 2019 г., като целта е да се обследва сегашното им състояние. Например сцената на кино „Гео Милев“ се оказа недостъпна, не е обследвано и състоянието на Кино „Космос“, посочи Светлана Куюмджиева.

На сесията на ОбС на 21 юни се очаква да бъде възстановен издателят Манол Пейков в УС на „Пловдив 2019“, допълни Кирил Велчев. Той уточни, че фондацията смята да разшири своя екип с още 7-8 души, които да подсилят артистичния, продукционния и административния екипи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34