Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров поиска имунитета на Манол Генов, той го дава доброволно

| обновено на 20.06.17 в 14:32

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от "БСП за България" Манол Генов. 

Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив за купуване на гласове, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура.

От събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява, че в периода от 1 до 30 март тази година в Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живеещи в Асеновград хора, за да ги склони да гласуват в негова полза и в полза на БСП на парламентарните избори на 26 март.

Събрани са доказателства и за това, че през месец март в съучастие с главния архитект на Асеновград Константин Атанасов са допуснали незаконно строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата Метошка махала.

Пред Радио Пловдив Манол Генов заяви, че не се притеснява от разследването и ще се откаже доброволно от депутатския си имунитет. Така Прокуратурата ще може да изчисти казуса и името ми, каза депутатът от БСП. Той заяви, че до момента не е разпитван по случая, но отказа да отговаря на въпроса с аргумента, че ще бъде разпространено негово изявление от пресцентъра на БСП.

Ето и пълния текст на изявлението на Манол Генов:

От изтекла медийна информация след проверката на прокуратурата и ДАНС в община Асеновград, имах подозрения, че ще се появят и претенции към мен. Продължавам и до момента да не намирам причината за подобна връзка, освен ако не е тенденциозна. Иска ми се да не е така. 


Не знам какво точно се има предвид с посочването на периода 1- 30 март 2017 година. Това е периодът на предизборната кампания за последните парламентарни избори. Тогава съм имал срещи и разговори с хиляди избиратели, като част от кампанията, десетки са били и центровете на активисти на тази кампания в полза на политическата сила, в чиято листа съм и за мен, като кандидат, получил преференциален вот. Това е било открито и напълно в регламента на кампанията. 
Всеки кандидат за народен представител, заедно с активисти и избиратели, които го подкрепят, сме били съмишленици и съучастници в кампанията- като платформа, ангажименти и обещания. Не виждам как в това се търси нещо нередно и наказателен смисъл. Що се отнася до разходваните средства в кампанията, за всичко има подадени отчети и няма причина да се притеснявам. Нека прокуратурата разследва каквото е необходимо и вярвам, че съмненията, още повече във вид на обвинения, ще бъдат изчистени с доказателства.


Относно втората претенция, недоумявам как точно съм могъл умишлено да склоня което и да е служебно лице, особено главен архитект , при това умишлено, да извърши нещо нередно. С въпросния казус съм бил запознат като народен представител и асеновградчанин, виждал съм и документи от официалната преписка. Няма как да имам отношение повече от това. За мен, като народен представител, винаги е било важно, както в този случай, така и във всеки друг, когато има проблеми на граждани или инвеститори с администрациите на местна или държавна власт, всичко да се решава законово, без да се ощетяват интереси на никоя страна. В този смисъл, съм съдействал открито десетки пъти и мисля, че това е част от ангажиментите ми на народен представител. 


И заради двата казуса, в качеството ми на народен представител, сам ще се откажа от статута на имунитет на народен представител, защото в мой интерес е прокуратурата коректно, в пълен обем, и в интерес на закона, да изчисти казусите и името ми. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28

Започна строежът на тренажорния комплекс за новите ни изтребители

На летище "Граф Игнатиево" стартира изграждането на тренажорния комплекс за самолет F-16 Block 70. От Министерството на отбраната уточняват, че днес е открита строителната площадка, с което на практика започва изграждането на тренажорния комплекс на новия боен самолет. Българската страна ще получи оборудването по международен договор, сключен..

публикувано на 02.07.24 в 13:41