Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оттук започва Пловдив

Защо Пловдив силно се нуждае от археологическо лоби и защо  следите от праисторията в града и в неговите околности трябва да се окажат във фокуса  на туристическия  поток?  Какво  още ни шепнат недрата на хилядолетния град  чрез най-старите пластове на времето?  –  Божидар Чапъров - археолог е разговорът за непознатите археологически паметници от праисторическия Пловдив. 

 Според археолога Чапъров именно тези най-стари свидетелства от недрата на вековете правят Пловдив уникален град. На нас ни харесва да повтаряме като мантра , че е най-старият жив град в Европа, без  това твърдение да е получило адекватно поднесена научна обосновка със събрани документирани данни за праисторическите паметници. Това не се оспорва, но паметниците са проучвани частично, непоследователно в годините, част от информацията се губи. Непознатите археологически паметници от праисторическия Пловдив са описани в спечеления от археолога и екипа му проект със заглавие "Оттук започва Пловдив", за който той необяснимо получава отказ от финансиране и идеята за издаване на книга пропада. апъров предлага в него примерни маршрути, като обиколката на праисторическите селища в града е над 70 км в градски условия и включва 13 праисторически селища и могили, сред които и Плоската могила, която бе обект на грозно посегателство при строителни дейности. Случаят с разрушаването на Плоската могила  в "Северен" на Брезовско шосе, датирана от 5 000 г. преди Христа, е красноречиво доказателство, че уважението и респектът към археологическото и културното ни наследство не са наша силна част. Фактът обаче издава и друг важен детайл в нагласите ни към свидетелствата на времето, предпоставени от властващото неуважение към праисторията, с която  е белязана територията на Пловдив и  околностите му. 

Чуйте звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21

175 причини за трагедиите на пътя и в закона, и в манталитета

Със 175 километра в час е шофирал загиналият на бул. Руски в Пловдив  21-годишен Кристиан Екмекчиян. При тежката катастрофа загуби живота си и 20- годишната Теодора Николова, пътувала на предната седалка. Направените и експертизи сочат, че в кръвта на Кристиян не са открити следи от алкохол, наркотици или други упойващи вещества. След съобщението на..

публикувано на 30.05.24 в 12:16