Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2019 година Небет тепе ще бъде готово за посещения

| обновено на 26.06.17 в 15:39

Община Пловдив има намерение да превърнеНебет тепе в един от обектите, които задължително трябва да видиш, съобщи кметът Иван Тотев. Днес започва последният археологически сезон на обекта. След края му започва проект, който „да подреди всичко“ на Небет тепе в автентичния му вид и да разкажем неговата история, обясни кметът.

Според историците това е най-важният обект, тъй като в него се редуват всички пластове – праистория, античност и средновековие.

Проектът се прави заедно с Регионалния археологически музей. Няма да има конкретен акцент, а всеки културен пласт – дали римски, праисторически, средновековен, ще бъде представен с нужното внимание.

Ще бъде разкрита цялата южна крепостна стена, за да може да бъде експонирана. На Небет тепе няма да има никакви бутафории – нищо извън историческата истина, увери директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. Разкопките ще продължат до средата на септември, след което започва работа по социализирането на Небет тепе. Световният опит е такъв – да се посещават и да се проучват едновременно обекти, обясни археологът.

Снимка

Доц. Кисьов бе категоричен, че Небет тепе трябва да бъде заградено, за да не се руши. Вероятно ще има публично недоволство, но това е паметник от национално значение, има изисквания за неговото стопанисване и експлоатация, както за всяка сфера, заяви Кисьов.

Кметът уточни, че общината и арменското настоятелство работят по проект да свържат Небет тепе с арменската църква от западната страна чрез стълбище с няколко тераси като на Римския стадион. Започва работа и по пешеходен маршрут към пл. Шахбазян.

До 2019 г. Небет тепе ще бъде готово за посещения. Не предвиждаме музеи и платен вход, а да е достъпно за всички, обясни кметът. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18

Челен сблъсък между кмета на "Западен" и "Пълмед" заради строеж на частен паркинг

С личната намеса на кмета на пловдивския район „Западен“ Тони Стойчева днес временно бе спряно премахването на дървета и друга растителност на терен на бул. „Пещерско шосе“ пред УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив. Върху зелената площ там от няколко дни са започнати изкопни дейности по изграждането на частен паркинг на болницата.  Теренът е публична..

публикувано на 06.06.24 в 13:51

Пиян шофьор без книжка беше арестуван в Белозем

Шофьорът е засечен случайно при рутинна проверка при работа по безопасност на движението, когато автопатрул спрял минаващ лек автомобил „Мерцедес“.  Установено било, че зад волана е мъж без свидетелство за правоуправление, а тестът му с дрегер отчел наличие на над 2 промила алкохол.   Нарушителят отказал да даде кръвна проба, след което е арестуван..

публикувано на 06.06.24 в 13:23