Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след пожара започна укрепването на единия от тютюневите складове на Кудоглу

| обновено на 27.06.17 в 13:04
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Започна укрепването на тютюневия склад на Кудоглу на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив, който бе опожарен миналото лято.

Десетина работници на пловдивската фирма „Енерджи Ка“ ЕООД изграждат защитна метална конструкция около външните стени на красивата сграда, която бе емблема на Тютюневия град. Целта е целият паметник на културата да бъде „опакован“ в металния скелет. 

Аварийните строителни дейности трябва да приключат в края на август.

Собственик и възложител на ремонта е фирма „Р. И. П. А.“ на бившия почетен консул на Италия Луиджи Гиа.

Припомням, на 20 август миналата година при огромен пожар изгоряха 4 тютюневи склада, сред които и този на Кудоглу. На първа инстанция за причиняване на огъня бе осъден клошарят Любомир Данчев. 

Община Пловдив е издала разрешение за поставянето на фундамента на укрепващата конструкция, тъй като се намира на тротоара, който е публична общинска собственост. Това е първата част от одобрените действия за запазването на сградата съгласно решението на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), обясни заместник-кметът по устройство на територията, строителство и инвестиции Димитър Кацарски.

На по-късен етап ще стартира и проектът за укрепването и ремонта на цялата сграда, който също ще се съгласува с НИНКН. Тя е със смесено предназначение - магазини и офиси на по-ниските етажи и апартаменти на по-горните. 

Това е първият от изгорелите тютюневи складове, който започна да се укрепва. Към момента другите собственици на складове нямат издадени строителни разрешения за укрепване, уточни още инж. Кацарски. 

На този етап ул. "Иван Вазов" няма да се отваря за автомобили и няма да се премахват предпазните огради, защото изгорелите складове са все още опасни за преминаващите. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

публикувано на 04.06.24 в 11:18

В село Хвойна започва кампанията „Горска класна стая“

Южноцентралното държавно предприятие се включва в кампанията "Горска класна стая" на Изпълнителна агенция по горите, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея ще участват представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства, Регионални дирекции по горите,..

обновено на 04.06.24 в 10:27

Слънчево и горещо, но отново се очакват обилни валежи

Днес ще преобладава слънчево време, но въздушната маса ще е силно неустойчива. В много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.  Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в централната част на страната, където ще има условия за значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се..

публикувано на 04.06.24 в 07:34

Животновъди протестират, искат достъп до планинските пасища

Животновъди излизат на протест – днес опъват палатки на Подбалканския път, а от утре ще блокират пътната артерия за по час дневно.  Причината за недоволството им е, че през последните 25 години непрекъснато  се ограничава възможността им да извеждат животните си на паша в Балкана.  Проблемът с ограничената паша засяга цяла Централна..

обновено на 04.06.24 в 07:16

Обществено обсъждане за сградата на Младежкия дом в Пазарджик

Обществено обсъждане за възстановяване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик ще се проведе днес в града.  То е част от изпълнението на предписанието на Министерството на културата за премахване на нанесената преди две години боя и почистването на сградата. По време на обсъждането се очаква да се представят детайлни планове за възстановяване..

обновено на 04.06.24 в 07:16