Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5000 участваха в поредния протест срещу ромите в Асеновград

Трима души са задържани след снощния протест в Асеновград, сред тях е и Петър Низамов-Перата

Засиленото полицейско присъствие в града остава до пълното успокояване на обстановката

| обновено на 03.07.17 в 15:32
Снимка: Кремена Данева

Трима души са задържани след снощния протест в Асеновград, образувани са три досъдебни производства, две от които по бързата процедура. Това каза на брифинг тази сутрин в Асеновград директорът на областната дирекция на МВР - Пловдив Атанас Илков.

Единият от задържаните е Петър Низамов, известен с прякора си Перата, арестуван е късно снощи в Бургас за нападение на оператор на национална медия.

Той е задържан около два часа през нощна, след като е бил обявен за национално издирване. Срещу него е започнало досъдебно производство, каза Атанас Илков:
Нанасяне на телесна повреда, лека телесна повреда по хулигански подбуди. Имаме задържани още две лица за извършени действия, които са с хулигански подбуди.
7 души са задържани и още толкова са настанени в болница след снощното сбиване в Шекер махала:
Обвиненията ще бъдат прецизирани от прокуратурата.

Над 5000 души участваха в снощното шествие в града срещу насилието, след като преди седмица роми нападнаха младежи от местния клуб по гребане. 

В петия пореден протест участваха хора от цялата страна, включително привърженици на футболни отбори и рокери. Шествието премина при извънредни мерки за сигурност и без сериозни инциденти. Стотици полицаи бяха разположени по целия град, най-охранявани бяха улиците, по които може да се стигне до ромския квартал, както и самата махала. Проверки бяха извършвани на лични документи и багаж. Спряно беше движението по целия предварително уточнен маршрут на шествието, което потегли малко след 20.00 часа. Някои от участниците заявиха, че след като работят и си плащат данъците, държавата е длъжна да им осигури спокоен живот. В шествието взеха участие и хора от Гърмен:

Тук съм, защото ние имаме същия проблем и виждаме, че няма държава. При нас има около 120 незаконни къщи. Две години какво направиха?... Няма държава! Това е вече недопустимо! Всеки трябва да си знае мястото в тази държава, възмутено коментираха те.

По-сериозно напрежение, но без да се стига до сблъсъци, имаше пред полицейските сили, преграждащи две от улиците към ромската махала. Група протестиращи се държаха агресивно и хвърляха бутилки с вода по полицаите, но до насилие не се стигна.

Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира:

Смятам, че мероприятието мина нормално, предвид емоционалния заряд. Благодаря на гражданите, че не се поддадоха на провокациите да разбият полицейския кордон и да се насочат към махалата. Голяма част от гражданите наистина разбират, че не е от полза подобна ескалация за никого, заявиха мирно своята позиция. Засега обстановката е нормална. Полицейските части ще останат до момента, в който градът започне да живее в всекидневния си ритъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!