Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите от "Лозница" се определят като турци

| обновено на 04.07.17 в 16:18

Пред Радио Пловдив лидерът на Евророма Цветелин Кънчев коментира, че конфликтите в Катуница и Асеновград не си приличат. В Катуница случилото се беше социален конфликт, а не етнически, защото там роми протестираха срещу клана Рашкови. 

В Асеновград проблемът е различен. Отдавна питам някой направи ли си труда да попита хората в т. нар. ромски квартал "Лозница" в Асеновград като какви се определят, защото по моя информация те се самоопределят като турци, каза Кънчев. 

Когато наши активисти отиват в махалата в Асеновград те ни питат Вие какво правите тук,  ние сме турци, разказа ромският лидер. Според него от тази ситуация се възползват определени политически сили, а това не бива да се допуска. По думите му с подобен конфликт се отклонява вниманието от обещани високи пенсии, по- висока минимална заплата и други дадени предизборни обещания. Позицията на Евророма е, че в Асеновград в първите 24 часа полицията и прокуратурата са си свършили много добре работата. Той добави, че в същото време хората в Асеновград имат право да поставят исканията си. 

По повод на похарчените средства за ромска интеграция, той заяви, че всяко нещо дадено даром не се цени, а самата дума интеграция звучи обидно.  За интеграция не може да се говори, а за консолидация, смята председателят на Евророма. 

Той определи неграмотността като най- големият бич за ромската общност, но добави че у нас няма добри примери. Когато най- учените хора в страната, тези от БАН, протестират за по- високи заплати, защото не  могат да си покриват разноските, какъв стимул може да бъде образованието, попита Кънчев. Той се обяви и за съдебна справедливост. Ако големият бандит си получи заслуженото, и този, който краде кокошки ще се замисли, добави той.

Евророма настоява социалните придобивки да бъдат обвързани не само с образованието, но и с доказани успехи в училищата. Заставаме и зад идеята да има бонуси за майките със средно и висше образование, каза още той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52