Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев отива в съда

| обновено на 05.07.17 в 18:25

Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе в Окръжен съд – Пловдив обвинителен акт срещу пловдивският кмет Иван Тотев. Градоначалникът е обвинен в престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Община Пловдив в размер на над 600 000 лева. С обвинения за съучастие в престъплението са и  заместник-кмета на града Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Случаят е особено тежък.

Събраните доказателства от звено „Антикорупция“ категорично сочат, че става въпрос за престъпление по служба, това заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор и ръководител на спецзвеното.

В обвинението е записано, че в периода от 30 април 2014 година до 29 юли 2015 година Тотев е нарушил служебните си задължения при възлагане на обществени поръчки по проекта. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя „Запрянов 03“ ООД в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тази поцедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Освен това не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания не са били изпълнени към момента на сключване на договора за строителство на зоокъта с фирмата-изпълнител.

Разликата от предходното обвинение и внесеното в съда срещу Иван Тотев, е сумата на щетата, обясни още Арнаудова.

Тя припомни, че първоначално тя е била за 1 милион лева. След назначена съдебно-икономическа експертиза се установи, че щетата за Община Пловдив и съответно - облагата за търговскот одружество е за сумата от 689 869 лева.

Румяна Арнаудова обясни още, че не е изключено отново да постъпи искане за отстраняване от длъжност на кмета Иван Тотев.

Припомням, че по искане на прокуратурата на 16 януари тази година Окръжния съд в Пловдив отстрани Тотев от длъжност, а на 24-ти същия месец Апелативния съд го върна на поста.

Ако възникнат нови основания, които не са били предмет до момента на съдийското внимание, нямайте съмнения, че прокуратурата ще поиска отново отстраняване от длъжност, допълни още Арнаудова.

Пловдивският кмет не беше открит днес за коментар, тъй като е в платен годишен отпуск. Преди пет месеца, след като беше възстановен на поста, той заяви, че е чист пред съвестта си. Димитър Кацарски научи за обвиненията на работното си място, но отказа коментар.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лева. Колев и Кацарски са с мярка за неотклонение подписка. Предстои окръжният съд в Пловдив да насрочи разглеждането на делото.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разглеждането на делото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен идва в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристига довечера в Пловдив.  Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с пловдивчани е на Античния театър от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и Германия.

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

публикувано на 02.06.24 в 13:27

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

обновено на 02.06.24 в 11:22

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53