Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията в Турция са важни за България

Проблемът в Асеновград е симптоматичен за българското общество, което по много признаци е разделено. Етническият конфликт в България бушува под различни форми и с различен интензитет. По тази причина  този конфликт събуди и дебата, в който основният въпрос остава какво правят политическите институции, за да решат проблема с интеграцията на ромите. Това заяви политологът Петър Чолаков - Институт за изследване на обществана и знанието. 

След толкова много програми от ЕС и пари, които се „изляха“, все още можем да говорим за „ромско изключване“, вместо за „ромско включване“. Защо не се случва  интеграцията?  Отговорът ми е лаконичен – политическите партии имат интерес гетата да продължат да съществуват.  Те са основен източни за купуване на гласове и  всички партии пазаравута от тях. В някои случаи това дори са най-скъпоплатените гласове. Така че те са заинтересувани гетата да си стоят и ромите да си продават гласовете.

Събитията в Турция в този контекст са изключително важни.за България. Режимът на Ердоган повдига много въпросителни, поставя сериозни проблеми и този 435-километров протестен марш за свобода и демокрация от Анкара до Истанбул показва, че турското общество е разделено. Резултатите от референдума показаха, че  Ердоган спечели  с много малко мнозинство.  Турция изпада във все по-голяма политическа изолация. Виждаме много силно охладняване   на отношенията между Турция и Германия, вкл. и в контекста на предстоящата среща на Г-20.  Германското Правителство предупреди турския президент да не участва в никакви политически  прояви на територията на Германия извън формата на срещата, от друга страна Германия изтегли своите войски от базата Инджирлик, охладняват все повече отношенията между Анкара и Вашингтон, така че България трябва много внимателно да следи процесите в Турция. А от гледна точка на етническите отношения тук, не е тайна за никого, че тя е мултиетническа страна с много значителен процент мюсюлманско население, турско малцинство, има етически партии, които не крият топлите си връзки с режима на Ердоган и конкретно партията ДОСТ на Местан. Протестният марш обаче няма да влезе във фокуса на вниманието на политиците, освен ако не се случи конфликт или криза във връзка със самия марш него, защото медиите в Турция са много силно под контрола на управлявлението. Официалната политика е да не се дава гласност на опозицията и в това няма нищо изненадващо. Как  той отзвучава у нес?  Този марш е симптом, че в Турция управлението става все по-нестабилно и че има сериозни интереси за промяна на политическия връх в Турция – Германия, САЩ охладняват към Ердоган.  В момента, в който се амери алтернатива да бъде извършена тази промяна, Ердоган ще бъде сменен.

Чуйте звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51