Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УМБАЛ „Пловдив“ с дългове, свиват разходите

Вече сме предприели част от мерките за намаляване на разходите, които разпореди министър Николай Петров.

Това заяви в предаването „Точно днес“ доктор Иво Мильотев, директор на УМБАЛ „Пловдив“, който участва в срещата на областните болници със здравния министър.

Дълговете на лечебното заведение са в размер на 17 милиона лева, а просрочените задължения са 6 милиона лева.

Ние сме в топ 10 на болниците в страната, които са на загуба. Такива са и всички останали големи структуроопределящи лечебни заведения. Няма как да бъдем на печалба при положение, че тя зависи от приходите и разходите. Приходите ни са лимитирани, а разходите се опитваме да ги намалим, обясни доктор Мильотев.

Той подчерта, че вече са редуцирани разходите за електроенергия, за транспорт на пациенти, за пране и доставка на хранителни продукти.

Още преди година сме въвели алтернативен енергиен доставчик. В резултат на това сумата, която плащаме е с 35% по-малка от тази, която сме плащали към предишния доставчик. Министър Петков даде препоръка болниците да организират собствен транспорт за извозване на пациенти на хемодиализа. Ние това вече сме го направили и месечно пестим по 5000 лева на месец, но за година спестената сума е около 50 000 лева. Изпълнили сме и другата препоръка – за отдаване на празните помещения под наем, обясни доктор Иво Мильотев.

Предстои преглед на договорите за лекарства в лечебното заведение. Според министър Петров има директори на болници, сключвали договори за медикаменти на цени, които многократно надхвърлят тези в позитивния лекарствен списък.

Мога отговорно да заявя, че този процент е много малък в сравнение с медикаментите, които са купувани на цени съизмерими или по-ниски от тези в позитивния лекарствен списък. В това отношение сме много дисциплинирани, обясни още доктор Мильотев.


Цялото интервю с доктор Иво Мильотев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43