Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободените от ареста двама роми са битите на "40-те извора"

| обновено на 07.07.17 в 17:15

Снощи Пловдивският окръжен съд освободи Славчо Михайлов и Ангел Михайлов – баща и син от ареста срещу парична гаранция от 1000 и 3000 лева. Решението на съда ядоса протестиращите асеновградчани.  

В интервю за Радио Пловдив адвокатът на бащата и сина  Красимир Елдъров заяви, че замяната на най- тежката мярка за неотклонение с по- лека се основава на конкретни доказателства, свързани на първо място с фактическата обстановка, която според обвинението, преминава през три етапа. 

Лошото е, че обществото не е запознато с детайлите, всички действат по метода на уравновиловката, а това е много опасно, защото има различни отговорности и различна степен на участие и това налага да се направят разлики, коментира защитникът. 

До момента не е изяснено здравословното състояние на Михайлови в резултат на нанесените травми, както и на 19- годишния Васил Иванов, който е бил с тях, но не беше освободен снощи. Тримата са със следи от тежък побой като Ангел Михайлов има  прясно зашита рана на главата, бити са с доста ярост, добави той.

След като за едни от жертвите бързо се предприемат действия по доказване и документиране на  нанесените телесни повреди би трябвало да има такъв подход и към всички пострадали. Съдът прецени, че подходът не е еднакъв, обясни адвокатът.

Пристигналият на язовир "40-те извора" полицейски патрул вика Спешна помощ, защото са видели раните на тримата роми. Сред първоначално пострадалите няма лица, които са тренирали.  Представих медицински документи за онкологично заболяване на Славчо Михайлов, за заболяване на Васил Иванов, разказа Елдъров. Бащата е онкоболен, опериран през февруари, а синът му е с тежко нараняване на главата с удар на гребло.

На въпрос дали има двойни стандарти той заяви, че всяко дело се отличава с конкретика и не може да се сравнява с други случаи. Нито аз като защитник мога да кажа кой – кого е ударил, нито пък близките на другите потърпевши. Но неравенството е, че медицинските експертизи за едни се изготвят бързо, за други не. Значи за едните бити много бързо може да се издаде документ, но за други все още няма, подчерта адвокатът.

Според него много от мненията, призивите и дадените оценки на протестиращите са резултат и на неосведоменост.  Ако е имало пострадал на язовира от спортистите защо не е закаран нито един от тях, попита Красимир Елдъров. Закарани са ромите, сред които и освободените снощи. Защо не поискаха втори курс на линейката, а те всички се отдалечават при пристигането на патрула, където остава група от 7-8 роми, сред които и освободените, добави адвокатът. 

По повод на протестите защитникът попита какво ще се случи след като виновните, ако бъдат осъдени, излежат присъдите си. Пак ли ще се протестира тогава, коментира той. 

Има голяма разлика между славата и парите. Аз съм сред тези, които стоят на заседания до късно, занимават се със случаи, които общественото мнение не приема. Аз можех да избера да не поема делото и щях да гледам спокойно отстрани. Пази боже от тези, които броят стотинките на  лекари, учители и адвокати. Аз имах право да избера да не участвам в това дело, но аз избрах да защитавам тези, които са бити и наранени. Нужен е кураж, за да си защитник в подобни шумни дела, така Красимир Елдъров отговори на въпроса как топ защитник като него може да бъде нает от социално слаби хора.

По думите му, не  всеки се наема да застане срещу общественото мнение. Аз съм на години, с опит и имам куража да застана в съда, каза защитникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Демографската пустиня у нас е колкото площта на Дания

В България има цели райони, в които от 30 години не се е раждало дете. Почти 40% от територията на страната ни представлява “демографска пустиня”. Това са места, в които живеят под 10 души на кв. км. У нас площта на тази „демографска пустиня“ е колкото са териториите на страни като Дания и Нидерландия.  Още по – тревожното е, че само за..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46