Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите медици от "Св. Мина" получиха заплатите си

| обновено на 10.07.17 в 15:36

Медиците от МБАЛ "Свети Мина" обявиха гражданско неподчинение и за около 10 минути блокираха трафика по кръговото кръстовище на Централна гара.


Повод са неизплатените заплати и неизвестното бъдеще на лечебното заведение. Шофьорите търпеливо изчакаха края на протеста и получиха аплодисментите на работещите в здравното заведение. 

Въпреки, че минути след края на протестите стана ясно, че заплатите са били преведени в късния следобед в петък, а днес ще бъдат по сметките им,  лекарите са категорични, че всеки ден ще блокират движението, докато не бъдат решени проблемите на болницата. 

Системното забавяне на трудовите възнаграждения и неяснотата около сливането на двете общински болници - "Свети Мина" и "Свети Пантелеймон" тревожат персонала от години. Към тях се прибавят и опасенията за съкращения след структурните промени, които се очакват от сливането на болницата с друга общинска.


Снимка

Директорът на здравното заведение д-р Генади Странжев обясни, че с отпуснатите 2 милиона лева от община Пловдив са покрити всички просрочени задължения на болницата до март месец, но все още остават над 500 хиляди лева текущи дългове. Той бе категоричен, че болницата няма да бъде закрита, а  няколко отделения ще бъдат прекструктурирани след сливането с МБАЛ“Свети Пантелеймон“. По думите му не се предвиждат и съкращения на лекари и персонал. 

Медиците смятат обаче, че финансовото състояние на първа градска болница умишлено се влошава и след сливането с другата болница, сградата й ще бъде взета от общината.Те са притеснени, че за юни и  юли отново няма да има пари за заплати защото, ръководството на болницата е  договорило изключително малък бюджет - едва 206 хиляди лева, при необходим фонд само  за заплати от 256 хиляди лева. Лекарите  настояват за спешна среща с кмета на Пловдив Иван Тотев и с представители на общинския съвет.

Максимално бързо трябва да се върви към сливане на МБАЛ „Свети Мина“ с МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев по повод протестите на служителите от МБАЛ „Свети Мина“. Той подчерта, че в петък са изплатени работните заплати на медиците. Градоначалникът е категоричен, че няма да има съкращения на персонал след сливане на двете лечебни заведения. Оптимизация е възможна единствено на административен персонал.

Тотев подчерта, че Община Пловдив е изпълнила ангажиментите си и е привела на лечебното заведение сумата от 2 милиона лева, но част от  средствата са усвоени от кредитор. Това е и причината за забавяне на възнагражденията.

Кметът е категоричен, че сградата на МБАЛ „Свети Мина“ ще се запази като лечебно заведение. Част от отделенията на болницата ще продължат да функционират, а в останалите ще се пребазира ДКЦ-6. На мястото на сградата на поликлиниката ще се изгради многоетажен паркинг.

Ако двете болници не се слеят, тогава пак ще има протести за заплати. Категоричен съм, че притесненията на служителите на „Свети Мина“ не са основателни, допълни още Иван Тотев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голямо количество от радиоактивния метал америций е открито в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност". Америцият е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение. Металът е изключително скъп и според източници на БНТ е открит и иззет от къща в..

обновено на 20.09.24 в 11:51

"Водопада фест" с кулинарно шоу и базар започва в Карлово

Истинска кулинарна фиеста ще има този уикенд в Карлово.  В града идват кметовете на Созопол и Тутракан, за да представят ястия от морски и речни дарове. Кулинарното шоу е част от базар на занаятите и на храните и напитките, подготвен за второто издание на Водопада фест. Проявите започват тази вечер с концерт на ансамбъл „Българе“ на площад „20..

публикувано на 20.09.24 в 09:21

В Хисаря започва съборът "Хайдут Генчо"

За поредна година от 20 до 22 септември в хисарския квартал Момина баня ще се проведе съборът „Хайдут Генчо 2024“. Организатори са общината в курортния град и Сдружение Наследство Хисаря.  Официалното откриване е тази вечер от 18:30 ч. В рамките на събора утре вечер (21 септември), ще се проведе възстановка "Хайдут Генчо". След възстановката..

публикувано на 20.09.24 в 08:25

Започват консултациите за състава на СИК за вота на 27 октомври

Консултации за състава на секционните избирателни комисии за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври ще се проведат днес в Пловдив. Консултациите ще се проведат от 11.00 часа в сградата на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов” № 1, Заседателна зала – 2 етаж.

публикувано на 20.09.24 в 08:20

Двама пострадаха при пожар в кола на пловдивска улица

Двама души пострадаха при пожар в кола на ул. „Васил Левски“ в Пловдив. Това са 64-годишен мъж и 70-годишна жена.  От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че огънят е потушен от един екип на пожарната с 1 противопожарен автомобил и 3-ма служители.  Унищожена е електроинсталацията на автомобила. 

публикувано на 20.09.24 в 07:17