Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив домакин на ЕП по кану-каяк и на СП по гребане

Община Пловдив е инвестирала над 2 милиона лева в Гребната база за последните 5 години, обяви заместник-кметът Георги Титюков преди старта на европейското първенство за мъже и жени по кану-каяк и пара кану (14-16 юли) и световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години (19-23 юли).

Обновени са хангарите, трибуните, каналният комплекс, финалната кула, съблекалните, поставено е ново информационно табло, а през тази година са поставени асансьор и специална рампа за инвалиди.

"Всяка година правим подобрения на Гребния канал. Пловдив е град с дългогодишни традиции в спорта. Множеството първенства по гребане и кану-каяк, които организираме през последните години имат изключително ползотворно влияние върху нашия град. Те дават възможност на много деца да се запалят по спорта, независимо дали ще започнат да спортуват активно, или просто ще бъдат физически активни. Шампионатите спомагат Пловдив да е жив през най-горещото време от годината, когато всички предпочитат да са по морето. Икономическият ефект също е изключително сериозен, като вложените средства се връщат многократно", каза кметът на Пловдив Иван Тотев. 

ЕП по кану-каяк е от 14 до 16 юли и в него ще участват общо 780 спортисти от 36 държави, както и за първи път у нас състезатели по паракану. За целта вече има монтиран и специален асансьор на старт-финалната кула на Гребната база.

България ще бъде представена от 11 състезатели. Основните ни надежди са свързани със Станилия Стаменова, Мирослав Кирчев, Ангел Кодинов, Кристиян Душев, както и двойката ни в каяка Христо Реков и Велиян Бъчваров.

Точно 2017 са акредитираните гости за световното по гребане през 2017 година, подчерта съвпадението шефът на организационния комитет на шампионата Иван Попов. Той припомни, че само за една нощ Гребният канал ще бъде напълно преобразен от вида си за кану-каяк за нуждите на гребането. Официалното откриване на второто голямо първенство е на Античния театър на 18 юли от 19:30 часа. Гонките и в двете първенства ще започват в 9 часа и ще продължават през целия ден с кратка почивка по обед. Входът е напълно свободен.

От 12 до 23 юли достъпът до Гребния канал ще бъде ограничен за гражданите денонощно. Извиняваме се, но няма как – има си изисквания на международните федерации, мерки за безопасност, много инвентар, който ще се охранява. В крайна сметка свава въпрос само за десетина дни, в които хората няма да могат да спортуват или да се разхождат на алеята около канала. Иначе зоната около Младежкия център ще бъде напълно достъпна, там голямата алея също е подходяща за тези нужди.

В същото време Пловдив подаде документи за домакин на Световната купа през 2019 година и за голямо първенство през 2020 година – за юноши, мъже и жени до 23 години, мъже и жени в неолимпийски дисциплини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жалба срещу поръчката за стадион "Локомотив"

Софийската компания "Билдком БГ“ е пуснала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу поръчката за завършването на стадион "Локомотив“. Процедурата е за централната трибуна и облагородяването на зоната, като стойността й е 44 млн. лева с ДДС. Фирмата, чийто собственик и управител е Георги Георгиев, е поискала и временни мерки – спирането на..

публикувано на 02.07.24 в 18:04

Последни две контроли за Ботев

Ботев (Пловдив) ще изиграе и последните си две срещи от лятната подготовка при закрити врата. Причината е подготовката на „жълто-черните“ за предстоящия мач от първи квалификационен кръг на Лига Европа срещу Марибор на 11 юли. Днес, 2 юли, Ботев ще срещне дублиращия тим на „канарчетата“ в учебна игра. Последната лятна проверка на състава на Душан..

публикувано на 02.07.24 в 18:01

Томова приключи участието си на Уимбълдън

Първата българска ракета при жените Виктория Томова приключи участието си на Откритото първенство на Великобритания. В мач от първия кръг родната представителка отстъпи с 1:2 сета на китайката Синю Уанг – 6:7(4), 6:3, 6:0. Мачът между двете продължи почти два астрономически часа, като бе прекъснат за кратко в първия сет заради дъжд. Уанг продължава..

публикувано на 02.07.24 в 17:57
Силвия Германова

Силвия Германова - сребърната баскетболистка от Москва 1980

Легендарната ни баскетболистка Силвия Германова е родена на 19.07.1959 година в град Гоце Делчев Германова е олимпийска вицешампионка от игрите в Москва през 1980 година. В спорта навлиза като лекоатлетка и се подготвя при треньора Митко Тодоров. През 1973 г. специалистът Христо Костов я привлича в баскетбола. До 1982 г. играе в пловдивския..

публикувано на 02.07.24 в 15:20

Младежки литературен клуб отваря врати през лятото

Лято на творчесто писане и въображение. В Младежки център Пловдив отваря врати литературен клуб „Калиопа“, чието първо издание ще се бъде на 6-и юли /събота/, от 14.00 часа, в зала „Метеора“. Клубът ще се събира всяка първа и трета събота на месеца. Заниманията ще се провеждат в два модула - един основен, в който гости ще бъдат признати..

обновено на 02.07.24 в 13:26