Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вулканът край Охрид е брат - близнак на този в Рупите

От средата на месец юни около Охридското езеро са регистрирани около 1000 земни труса. Днес пък колосален айсберг се е разцепил на Ледения континент. Учените предупреждават, че глобалното затопляне е необратимо. 

Професор Бойко Рангелов е сеизмолог с интереси в геофизиката, геодинамиката, приложната физика. Той пусна първата българска сеизмологична станция на българската база в Антарктида и пред Радио Пловдив съобщи, че  айсбергът е гигантски като подобно нещо се случва не за първи път. 

Става дума за тенденция, която продължава, глобалното затопляне на Антарктида личи осезателно, каза за Радио Пловдив професорът, който е  привърженик на тезата за глобалното затопляне и не приема другата, че климатичните промени се дължат на на човешката дейност.

Вулканът североизточно от Охрид се активизира, това са ефекти от поствулканска дейност. Същото, което ние наблюдаваме в областта Кожух край Рупите. Тези два вулкана са братя – близнаци. Този в Македония, обаче, дими и изпуска огромни количества сероводород, докато в България дейността се изявява като топлите минерални извори в Рупите, обясни сеизмологът.

Опасните сеизмични зони у нас са Шабла, Калиакра, Пловдив, Горна Оряховица, Кресна, София. Прогнозирането е сложна дейност – къде, колко силно и кога. На първите два науката може да отговори, но основният въпрос е КОГА и съвременната сеизмология не може да даде отговор, добави Бойко Рангелов.

Според него е естествено след всеки по- силен трус да следва афтершокова серия от над 1000 труса и припомни, че подобна беше ситуацията и след основния трус  в Перник.

В Черно море има исторически и съвременни вълни Цунами - каза още изследователят. По думите му на  7 май 2007 година вълна с височина 2 – 2,5 метра удари северното ни крайбрежие и е била с неясен произход, защото преди това не е имало трусове. Причините за нея са две - или резки промени в атмосферното налягане или подводно свличане. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23