Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елитни гребци от Европа застават на старта на Гребния канал

Тази вечер е официалното откриване на Европейското първенство по кану-каяк. На него ще присъстват министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, президентът на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс и председателят на Българската федерация по кану-каяк Васил Мирчев

Местната власт в града под тепетата ремонтира съоръженията на гребния канал, специално хангарите и финалната кула, като на нея е монтиран и асансьор, което я прави достъпна и за парасъстезатели в инвалидни колички, подчерта изпълнителният директор на федерацията Евелина Петрова.

Министерството на спорта осигури целеви бюджет на федерацията за домакинството от 400 хил. лв. Без изграждането на допълнителен загряващ канал обаче, след 2018 г. няма да можем да организираме европейски и световни първенства, напомни олимпийският шампион Николай Бухалов – член на организационния комитет за Европейското първенство по кану-каяк.

От 14 до 16 юли 750 състезатели във възрастта мъже/жени от 36 държави ще спорят за разпределението на медалите. Първенството е и за парасъстезатели. Старши треньорът на националния отбор Милко Казанов е определил състава от 11 души. Те са в добро здравословно състояние, подготовката им е на ниво и специалистът очаква от тях да се представят достойно, сподели той в Пресклуб „България“.

Световната шампионка Станилия Стаменова ще застане на старта на дисциплината едноместно кану 200 м. Младият кануист Ангел Кодинов ще се доказва на 500 м едноместно кану.

При дамите в каяка ще разчитаме на 2 двойки: Олимпия Душева и Пламена Съйкова заедно ще преодоляват дистанцията от 200 м, в другата лодка Даниела Недева и Анастасия Лавренова ще участват на 500 м и на 1000 м.

На двойка каяк при мъжете Данаил Караколев и Станислав Димитров ще се състезават на 200 м. Другата двойка каяк при мъжете са Вилиян Бъчваров и Христо Реков, които ще се надпреварват на 500 м. Двамата заедно с Кристиян Душев и Тодор Колевски ще участват на четворка каяк 500 м. А Кристиян ще мери сили и на едноместен каяк 200 м. Също на едноместнен каяк при мъжете, но на 1000 м ще гледаме Мирослав Кирчев.

Догодина в Пловдив ще се съберат участниците на Световното първенство по кану-каяк за младежи и от наша страна имаше обещание да сме готови с тренировъчното съоръжение, но това няма да стане за 2018 г., добави още Бухалов. Причината са съдебните дела, които водят екоорганизации. Това блокира работата по проекта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ген. Нонка Матова

Нонка Матова - сребърна медалистка от Барселона 1992

Лежгендата на спортната ни стрелба Нонка Матова е родена на 20.10.1954 година в град Пловдив Между 1976 г. и 2000 г. участва в шест олимпийски игри. Тя е олимпийски вицешампион от игрите в Барселона през 1992 година. Победителка в алтернативния на олимпиадата турнир „Дружба” в Москва през 1984 г.одина Поставя 11 световни рекорда, от които два за мъже,..

публикувано на 04.07.24 в 13:07

"Локомотив" загуби с 0:1 от "Славия"

"Локомотив"  Пловдив загуби от "Славия" с 0:1 във втората си проверка от подготвителния лагер. Единственото попадение в срещата падна в 26-ата минута, когато Иван Минчев бе точен за "белите". За "Локомотив" с пропуски пред вратата на Славия се отчетоха Мартин Петков, Георги Каракашев, Тодор Павлов, Жулиан Лами, Николас Пенев, Данило Полонский и..

публикувано на 04.07.24 в 09:57

"Ботев" завърши подготовката си с 2:0 над "Крумовград"

Отборът на "Ботев" (Пловдив) завърши с победа контролите от предсезонната си подготовка. „Канарчетата“ надделяха с 2:0 над състава на "Крумовград"в последната си проверка преди старта на новата кампания.  И двете попадения в срещата, играна на стадион „Христо Ботев“, отбеляза новото попълнение на „жълто-черните“ Антъни Уджа през втората част.  В..

публикувано на 04.07.24 в 09:43

Бабакар Дион подписа с Аполон

Бившият футболист на Локомотив Пловдив Бабакар Дион ще продължи кариерата си в кипърския Аполон Лимасол. Сенегалският футболист подписа договор за две години  с Аполон За последно Дион игра в Локомотив Пловдив, но договорът му изтече в края на сезона и той напусна тима. Дион имаше много силни изяви за Локомотив Пловдив под ръководството на Александър..

публикувано на 03.07.24 в 18:04

Ботев с последна контрола

Ботев (Пловдив) ще изиграе тази вечер последната си контрола от лятната подготовка. Двубоят е срещу Крумовград и ще се състои на стадион “Христо Ботев”. Срещата ще бъде с начален час 21:00, какъвто е и часът на първия мач с Марибор. “Жълто-черните” взеха решение да не правят представяне на отбора пред своите фенове и двубоят е закрит за привърженици..

публикувано на 03.07.24 в 18:00