Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без клас прослужено време заплатите замръзват

Българските работодатели винаги са били рестриктивни по отношение на заплатите на работниците и служителите си, заяви в интервю за Радио Пловдив Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа". 

Според него това е една от причините България да е на последно място по доходи на работниците, да има много бедни хора и да съществува терминът "работещи бедни". Има и уникална миграция на кадърните хора, затова трябва да сложим пръст в раната и да заявим, че повече не може така, допълни синдикалистът. 

Йоанис Партениотис подчерта, че по отношение на доходите българинът е много подценен - според данните на Евростат българите получават поне 2 - 2,5 пъти по-малко от европейците. А един от начините да се повишат доходите е чрез предсказуемост при повишението на доходите на хората, особено при повишението на минималната работна заплата, коментира вицепрезидентът на "Подкрепа". 

Партениотис припомни, че преди дни Румъния, която е на предпоследно място в ЕС по доходи, е повишила МРЗ на 320 евро, а тази прогноза е заложена в България чак за 2020 - 2021 г. За този период румънският социален министър планира ръст от 200 % на МРЗ, т.е. 650 евро. Затова трябва да си извоюваме реална промяна в тази посока, посочи синдикалистът.

На въпрос защо българският бизнес е толкова рестриктивен към работника, той изтъкна, че в България основно има 2 типа бизнесмени - такива, които са станали такива при масовата приватизация или при РМД. "Не може хора, които до вчера са броили жълти стотинки, а днес са милионери, да мислят адекватно на реалния пазар. Тук е генезисът на проблема", смята Партениотис.

По отношение на т.нар. клас прослужено време, той заяви, че противопоставянето на млади/стари работници не е добра идея и припомни, че в европейските компании съществува бонус за лоялни към фирмата работници. "Председателят на ПГ по бюджет и финанси Менда Стоянова припомни, че за държавните служители класът е минал към заплатата още преди 4-5 години. Реално от тогава заплатите им замръзнаха и днес тези хора са губещи", каза вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43