Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мястото на политиците е на шамар разстояние от осигуряването

Етапът, на който в момента са отношенията между работодатели и работници, не е удачен за премахване на класа за прослужено време, смята бившият шеф на НОИ Йордан Христосков. 

Свърши "пазарният романтизъм", той се  разби в практиката на лошите практики на работодателите, коментира Христосков. Той контрира работодателите, които твърдят, че това го няма никъде по света. Напротив, има го дори и под друго име и форма, но бонус за лоялност и за опит има. Разликата не е друга, а в коректността на договорите. У нас подобно нещо не е възможно, тук при всеки неуспех на фирмата ще го отнесе работника, а това ще е удобно извинение да не се вдигат заплатите - смята Христосков.

Според експерта по осигуряване пенсионната ни система е в риск. Под натиска на политиците да се увеличават минималните пенсии вървим към уеднаквяване на пенсиите, което е несправедливо. По отношение на Сребърния фонд, за който БСК предлага мерки за увеличаване на доходност, той изрази подкрепа. В същото време разкритикува правителствената политика, която не пълни фонда със средства от приватизация, а запълва дупки, които зеят в държавните предприятия. 

Пенсионният модел ерозира и ако се продължи така, нищо добро не ни чака, проблеми с изплащането на пенсии също не са изключени прогнозира. 

Интервюто с него по актуалните теми на дебата за заплати и пенсии е в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43