Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е коя служба състави черния списък със 77 българи

Снимка: Мария Костова

За т.н. черен списък със забрана за влизане в Турция на чужденци, включително и българи,  заради подозрения във връзки с терористи,  и за ситуацията с Ислямска държава. Коментар на арабиста проф. Владимир Чуков.  

Проф. Чуков каза в интервю за програма "Точно днес" на Радио Пловдив, че според него, историята с този списък трябва да бъде изяснена, защото става въпрос за много голяма група от 77 български граждани.

Важно е да се уточни,  този списък със 77 българи от коя  служба е съставен.

Изведнъж се появи България в една доста внушителна група. Начинът, по който е формулирана графата и критерият за привличане на тези 77 човека пише, че са определени от Службата за бобра с ДАЕШ. Въпросът е дали става дума само за ДАЕШ, или и за  други терористични формации, отбеляза проф. Чуков.

Това положение създава проблеми за България, смята арабистът. По думите му Турция не за първи път изкарва подобен тип списъци, но до този момент в тях   България не съществуваше. В графата, по която са формулирани критериите  затова пише, че са изготвени от службата за борба с ДАЕШ . Въпросът е обаче, дали става дума само за ДАЕШ, или за техни  многобройни  групировки, които те са определили като терористични, като партията Демократичен съюз, Сирийския-прокюрдски съюз, сирийските и  кюрдски части и др., които не се явяват терористични и ние не можем да приемем турското законодателство да се прилага на територии, които са извън националната територия на Турция.   ДАЕШ е торористична групировка за Европа, включително и за България,   но ние не можем да приемем другите организации за терористични. Ето това трябва да бъде обяснено, дали става дума само за ДАЕШ, или за други, които не влизат в нашите критерии. 

Трябва да се изясни и случаят  и случаят с 29-те експулсирани българи. Би трябвало случаят да се предаде на българските власти, за да може в светлината на добросъседските отношения да  ни предпазят от рискове от подобни лица. Трябва се изясни тези 29 експулсирани дали имат български паспорти и дали те са фалшиви, каквито случаи има. Както обявения за българин в Йемен, който беше с български паспорт и обявен за член на Ал - Кайда и това се въртеше и по нашите медии, а се оказа мароканец с български фалшив  паспорт. 

До преди месец в дневния ред на обществото теми като тероризма и атентатите, ИД и бежанците бяха  включвни през дни, особено във Великобритания и Италия. Но сега, през лятото, европейските медии се насочиха към други теми, например  като задръстването по пътищата на френските отпускари, по отпускащи и релаксиращи теми, по-позитивни, но всичко продължава, коментира още проф. Чуков.

За тероризма няма почивен ден, няма туристически опции.  Напрегнато е в целия регион, продължават събитията в Сирия, Ирак, Турция...

Проф. Чуков разказа, че е искал да качи във Фейсбук една снимка от покрайнините на Мосул с 6 лагера за семействатата на джихадисти, но е била толкова ужасяваща, че се отказал...

Войната в Близкия Изток и присъединяването към Ислямска държава са процеси, които не всички могат да бъдат документирани. В откритите гробове, които се откриват при освобождаването на някои освободени от ИД територии, не може да се разбере какви точно хора са в тях.

 Част от истината ще остане скрита. Включително и ако е имало хора, които до този момент не сме причислявали към   държави износителки на джихадисти. 

Близкият Изток със своите проблеми е в близост до Европа и всичко това  ескалира и се проектира и у нас.  Вътрешни интереси, позиционни развития и намесата на  различни велики сили са в региона.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14