Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компютър регулира влаковете между Пловдив и Свиленград

Компютър подрежда влаковете по трасето Крумово-Свиленград благодарение на новата система в главния диспечерски център в Пловдив. В деня на отворени врата пред журналисти и граждани бе демонстрирана работата на Центъра за управление на трафика на НКЖИ. Благодарение на компютърната система човешкият фактор е сведен до минимум и така се намаляват грешките в управлението на трафика на влаковете, обясниха от диспечерския център.

В момента с компютър се управлява движението на влаковете през 12 гари по маршрута Пловдив-Свиленград. От железниците работят системата да обхване трафика до Бургас.

Снимка

НКЖИ проведе Ден на отворени врати в Центъра за управление на трафика в Пловдив. Главният диспечерски център обхваща център за визуализация, супервизия и контрол на движението и на съоръженията по осигурителната техника за жп линията Пловдив – Свиленград.  Това е единственият в страната център с изградена компютърна централизация за управление на автоматиката на жп гарите. В участъка е въведена и Европейска автоматизирана система за управление на влаковете, която включва система за контрол на трафика и телекомуникационна система. Функционират и системи за контрол на състоянието на локомотивите и вагоните, както и компютърна система за управление на енергозахранването.

В диспечерския център в Пловдив от едно работно място може да се управляват до 25 гари и 350 стрелки. В момента един влаков диспечер в Пловдив управлява всички гари от Крумово до Свиленград (общо 12 гари). 

Предстои и неговото разширяване с финансиране по Оперативна програма „Транспорт“ за управление на гарите по направлението Пловдив-Бургас.

Снимка

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46

Прокуратурата проверява схемата с фиктивни ученици в СУ "Найден Геров"

Пловдивската районна прокуратура започна проверка по подадения сигнал за ученици от Средно училище „Найден Геров“ в Столипиново, завършили няколко класа без да посещават занятия. През това време учениците са били в чужбина. По указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат разпитани свидетели, ще се изиска документация от учебното заведение, ще бъдат..

обновено на 27.06.24 в 16:46

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

обновено на 27.06.24 в 16:38

Закриха Обществения съвет за даренията в Карлово

Общинският съвет на Карлово разпредели над 50 хиляди лева останали парични дарения на пострадали от наводненията преди две години в Карловско. Заедно с финансовите средства, съветниците разпределиха и остатъка от даренията - 6 хладилника, 6 перални, 3 електрически печки и 27 прахосмукачки.  На днешната си сесия местният парламент в Карлово прекрати..

публикувано на 27.06.24 в 15:47

Кадър на ДПС става заместник областен управител на Пловдив

Смяната на областния управител на Пловдив доведе до рокада и сред заместниците.  Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив 43-годишната Нурджан Джафер Караджова е новото лице в администрацията. На поста заместник областен управител тя ще замени Димитър Добрев от ПП-ДБ. Караджова е от Асеновград, член на младежкото ДПС и бе..

публикувано на 27.06.24 в 15:14