Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година страната ни получава по 26 милиона евро по Програмата за преструктуриране и конверсия на лозята, така ще е до 2024 година

Румен Порожанов даде старт на гроздобера в Пазарджишко

Лозарите да инвестират в капково напояване заради засушаването, призова земеделският министър

Над 350 000 тона грозде се очаква да бъдат прибрани тази година, от тях 200 000 тона ще бъдат преработени за вино

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в масивите на винарска изба край пазарджишкото село Черногорово. 

Тазгодишната реколта е с отлично качество, което е предпоставка за добри вина, посочи министърът. Той поздрави винопроизводителите и работниците като им пожела здраве и берекет. 

660 хиляди декара е площта на лозовите масиви в страната, каза още Румен Порожанов. Тази година се очаква да бъдат произведени между 140 и 150 милиона литра българско вино, от тях 64 милиона литра се очаква да бъдат изнесени. През миналата година изнесените на чужди пазари български вина са 62 милиона литра, уточни земеделският министър. Той отбеляза, че производителите откликват на новите тенденции и все повече се произвеждат купажни вина с много добро качество като се ползват и чужди, най-вече френски сортове грозде.

В страната ни всяка година идват 26 милиона евро в подкрепа на сектора. Средствата са по програмата за преструктуриране и конверсия на лозята и ще ги получаваме до 2024 година, допълни Румен Порожанов.

Като проблем пред винопроизводителите министърът посочи засушаването, което налага внедряването на системи за капково напояване в лозовите масиви. Затова според него собствениците на винарски изби трябва да ползват възможностите на европейските програми. 

Този следобед министър Порожанов пристигна в Пловдив за среща със земеделски производители. 

Снимка




Снимка







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27

Почина журналистът и автор на "Великите европейци" Пламен Асенов

Внезапно ни напусна Пламен Асенов. Авторът на поредицата "Великите европейци" само преди седмица представи петия том с истории за забележителни личности, разказани в ефира...  Пламен Асенов е журналист от 1981 година. Работил е за вестниците "Нов живот" - Кърджали, "Демокрация" и "Подкрепа". От 1991 до 2005 е журналист в българската редакция на ВВС...

обновено на 23.05.24 в 09:27

Жълт код за обилни валежи е обявен за днес

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха за днес жълт предупредителен код за интензивни валежи.  Силен дъжд се очаква за няколко области, сред които са  близките Пазарджик, Стара Загора и Смолян.  Предупреждението за Пловдивска област визира вероятност от силни дъждове в северната и част,  Карловския регион.  Днес..

обновено на 23.05.24 в 06:36

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 23.05.24 в 06:36