Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След бурни дебати сливането на общинските болници е факт

| обновено на 14.09.17 в 16:55
Снимка: Живка Танчева

Многопрофилните болници "Свети Мина", "Свети Панталеймон" и ДКЦ 6 вече са едно здравно заведение. 

Кметът Иван Тотев  заяви, че вариантът  двете болници да продължат да съществуват самостоятелно ще струва много повече, отколкото, ако те се слеят. Той обясни, че според него двата процеса вървят паралелно – сливането на двете лечебни заведения и увеличаване капитала на ДКЦ 6 и няма проблеми. Той подчерта, че категорично е ясно, че  сградата на "Свети Мина" остава за помощно заведение, като има програма  за оздравяване на двете звена.  

Ще има 1 млн.лева за ново оборудане, нова техника, обеща Тотев. По думите му няма "демони зад вратата". Причината е да гласуваме днес е, че искахме всички точки по това обединение да се изчистят, заяви Тотев. Той отрече обвинението на д-р Учкунова за назначаване на "политически послушковци".

На този етап дълговете на "Свети Мина" са близо 700 000 лева.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" каза, че според нея в болница "Свети Мина" е имало източване, както и партийни назначения. Тя предложи като заместник - управител на болницата да бъде назначен д-р Цветан Деведжиев.


Д-р Цветан Деведжиев от МБАЛ "Свети Мина" пред общинските съветници обяви, че е опитал да направи бизнес план, но не му е било разрешено. Той изрази сериозното безпокойство на колегите му за съдбата на Първа градска болница, защото тя е катастрофирала години назад. Д-р Деведжиев отказа да съобщи окончателно дали приема предложението да бъде заместник на доц. Петко Недев. 

Директорът на МБАЛ "Свети Пантелеймон" доц. Петко Недев, който е и автор на бизнес - плана за развитие на новото здравно заведение посочи, че  двете болници трябва да се обединят, защото иначе няма да могат да издържат на конкуренцията. 

Николай Радев от БСП заяви на микрофон в зала, че са поканили за разговори доц. Петко Недев и са чули идеята за бизнес-план, който има много силна социална страна. Радев заяви, че ситуацията се повтаря с Белодробна болница, и те предлагат този път да се слеят двете болници, защото общинското здравеопазване трябва да се запази.
След бурни дебати предложението беше подкрепено от 42 общински съветници при необходимо квалифицирано мнозинство от 39 гласа.
Следващата седмица предстоят срещи на кмета Иван Тотев с двамата предложени за управители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53