Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът ще намери политическо решение за Иракски Кюрдистан

Резултатите от референдума в Кюрдистан показват, че повече от 90 процента от гласоподавателите подкрепят независимостта на региона Иракски Кюрдистан. 

На фона на този резултат правителството на Ирак обяви, че няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от "противоконституционния" референдум за независимост.  Турският президент Реджеп Ердоган също заплаши да затвори границата с Кюрдистан и да блокира износа на петрол за региона от опасения, че референдумът ще засили сепаратистките настроения сред кюрдите в Турция. 

От своя страна ООН и САЩ предупредиха, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращо действие за региона. 

В интервю да Радио Пловдив журналистът и анализатор Георги Коритаров коментира, че не изключва изключително острата политическа конфронтация и вербална война в региона да премине и във форма на въоръжено стълкновение и нахлуване в територията на Ирак.

Дори и да се стигне до въоръжен конфликт в един момент светът ще трябва да потърси политическо разрешение на проблема, убеден е Коритаров. Според него именно тук може да е отговорът за осъществяване на успешен проект за кюрдска независимост.

Още за ефектите от референдума за независимост на Иракски Кюрдистан чуйте в интервюто с Георги Коритаров в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година,..

публикувано на 11.06.24 в 10:58

Правителство ще има още с първия мандат на ГЕРБ

Заради категоричната победа на ГЕРБ-СДС, ще има правителство още с техния мандат. Тази прогноза направи в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив политическият анализатор и известен журналист Иван Тропанкев. Той припомни, че целта на всички избори, е да се състави редовен кабинет. „И е подвеждащо, че вместо да се коментира как..

публикувано на 11.06.24 в 10:57

На изборите нямаше битка на идеи, а между бивши партньори

Изборите бяха нормални, изборната активност беше отбелязана като рекордно ниска, но това беше прогнозирано заради умората от честите избори, коментира журналистът и писател Антон Баев . Нямаше и идея, която да грабне избирателите, както когато се роди ГЕРБ, например. Да не говорим за социални идеи. Нямаше битка на идеи, а между бивши партньори,..

публикувано на 11.06.24 в 09:57

ГЕРБ трябва да съставят правителство на всяка цена

"Всички трябва да си признаем изненадата „Величие“, макар че хората, които следят социалните мрежи, виждаха динамиката в този паралелен свят. Това е свят не на официалните медии, а на направени по тавани и мазета видеа с подръчна техника, но те имат своята публика и направиха така, че феноменът на бунта да успее. Гласувалите за „Величие“ са хора,..

публикувано на 10.06.24 в 15:13

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече  ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен..

публикувано на 10.06.24 в 15:01