Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустрията ни има възможности за развитие в много посоки

| обновено на 29.09.17 в 09:51

Недостатъкът, че България е малка страна, може да бъде превърнат в предимство. Тук е нашият шанс, но трябва да бъдем по-бързи, по-гъвкави и по-умни“, коментира в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев на Годишния бизнес форум „Индустрия 4.0“, посветен на модерните технологии.

Според проучване на европейския пазар 75 % от фирмите искат да влагат в нови технологии, защото в тях е бъдещето, но само 5 % го правят. 

По думите на вицепремиера изостаналостта на България може да е предимство – така прогресът се случва по-лесно. „Трябва обаче смелост. Наред с достъпа до финансиране, доброто образование, административните услуги, трябва и оптимизъм у бизнеса“, коментира Томислав Дончев.

Пред представители на Световната банка, Европейската банка за развитие и на компании от цял свят, вицепремиерът подчерта, че българската индустрия има големи възможности за развитие в много направления.

България има капацитет да изработва голяма част от машините за Сухопътни войски и да ги сглобява тук, вместо да ги внасяме готови. Това ще има голям ефект по отношение на индустрията, науката и бойните способности на страната. Така правят умните държави, а ние трябва да сме умни“, подчерта още Томислав Дончев.

Бъдещето е в IT-индустрията и роботиката. По наши изчисления сега човекът произвежда за 25 долара, а роботът – за 8 долара, и то по-бързо и по-качествено. Само след няколко години ще бъдем изправени пред дилемата да осигурим работа на много хора, особено с по-ниска квалификация, каза Аруп Банерджи, регионален директор за ЕС от Световната банка.

В България няма много свеж паричен ресурс и външното финансиране е малко, същевременно вие се страхувате да вземате заеми. В Европа като цяло има недостиг на заеми между 5 и 50 млн. евро, които са най-търсени за развитие на бизнеса. В това отношение страната изостава, каза Гунар Мюнт от Европейската инвестиционна банка.

България е много добро място за бизнес. Преди 17 - 20 години чувахме непрекъснато "Това тук няма как да се случи", но сега нещата са много различни. Ето, край Пловдив вече има необходимата инфраструктура да се развива нашата фирма, която работи с инженери в целия свят. Трябва да има повече такива места в страната, каза българинът Краси Петков, собственик и основател на IT-фирма в САЩ, който учреди и тук свое предприятие в сферата на роботиката.

Бизнес форумът „4.0“ продължава и утре с темите Дигитална трансформация и готовност за дигитална култура на традиционните индустрии; Аутсорсинг дестинация и Защита на данните и електронна сигурност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31