Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът е не кой ще оглави Комисията за ДС, а ще я има ли

| обновено на 02.10.17 в 15:43

ПГ на ГЕРБ отложи процедурата за избор на членове на Комисията по досиетата и стартира обществен дебат по темата. Номинираният за неин председател депутат от управляващата партия Антон Тодоров сам обяви, че се отказва. 

Според бившия председател на Комисията Методи Андреев едни и същи са противниците на отварянето на досиетата и те са свързани с бившата БКП – БСП. Проблемът в момента е, че ни управлява коалиция с неясен профил, чиято цел е консумиране на власт. В предишния парламент т. Нар. Група за натиск предложихме генерална промяна, която превърна комисията в авторитетен и мощен орган, припомни Андреев пред Радио Пловдив.

Според него в ГЕРБ има много десни хора, но има и други като премиера Бойко Борисов, които не чувстват неудобство да назначават агенти на важни места. Оттук идва проблемът. От БСП усещат това колебание на ГЕРБ и атакуват. Коалиционните партньори на ГЕРБ Волен Сидеров и Красимир Каракачанов също са против Комисията по досиетата, припомни Андреев. 

Той смята, че въпреки решението на Конституционния съд, че не може да има лустрация при заемане на постове, партиите могат да да провеждат лустрационни решения. Кой накара премиера да номинира  за депутат Георги Марков, който е служил на ДС, например. 

Закон за лустрация не е необходим, въпрос на 7 години възпитание и политическа хигиена е тези хора да не участват в управлението, е позицията на Андреев. Виновни са тези, които провеждат тази политика, техните псевдодемократични решения, коментира бившият председател на Комисията по досиетата. По думите му, Бойко Борисов е фалшив герой. 

Предложението на БСП за създаването на Институт за националната памет е абсолютен фалш, каза още той и добави, че БСП не прави нищо друго, освен старата си политика. Да, рано или късно Комисията ще прерасне в такъв Институт, но Комисията има още много информация, която трябва да оповести. 

Въпросът на този парламент, обаче, не е кой ще оглави Комисията, а дали ще има такава Комисия. ГЕРБ са усетили, че ако се стигне до гласуване в пленарната зала, Комисията може да бъде закрита и затова дават крачка назад, но те си избраха тези коалиционни партньори, подчерта Андреев. Той попита ГЕРБ какво са граждани за европейско развитие или граждани за евразийско развитие. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39