Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След среща с екоминистъра Нено Димов

Велинград поиска МЕ да прекрати напълно договора за рудодобив

Да се прекрати напълно договорът за добив на волфрам край Велинград, за да се прекратят евентуалните опити на фирмата концесионер да добива в бъдеще руда. Това са поискали хотелиери и ресторантьори на среща с екоминистъра Нено Димов днес във Велинград.

Опасенията ни са, че ако фирмата обжалва отрицателното становище на РИОСВ - Пазарджик и й се разреши да добива руда, природата, здравето на хората, въздухът и водата ще бъдат застрашени, обясни Златко Златанов от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. 

Министър Димов пое ангажимент да ни съдейства пред Министерството на енергетиката да бъде прекратен изцяло договорът, допълни той.

Бизнесът във Велинград е поставил искания и за строителство на пречиствателна станция, тъй като посетителите на града растат, и да се работи по дългогодишната идея за геотермално отопление на сградите.

"Министър Димов ни даде много добра идея - квартал по квартал да се спре твърдото гориво и да се отопляват зданията с геотермална енергия. Когато се види добрият ефект и той се докаже със съответните замервания, полека - лека нещата ще се случат", разказа Златко Златанов.

Хотелиерите са поискали от държавата да им прехвърли собствеността върху извор "Чепино", който е нужен за създаването на геотермална централа, но министърът е обяснил, че засега това не е възможно. 

Във Велинград все още има възможности да се строят нови хотели и здравни центрове за лечение с вода. ОбС трябва да прецени какво е нужно на града - още зелени площи, нови хотели, басейни, спортни съоръжения. В никакъв случай обаче Велинград не трябва да се превърне в ново Банско или Слънчев бряг, бе категоричен Златко Златанов от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52