Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще има ключова роля по време на българското председателство на ЕС

| обновено на 03.11.17 в 15:23
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

През 2018-а България ще бъде под светлината на прожекторите, а Пловдив ще има изключително важна роля. Това е така,  защото откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС съвпада с годината на Европейското културно-историческото наследство, а след това през 2019-а Пловдив ще е културна столица на Европа. Това заяви в Хисар министър Лиляна Павлова, която представи  приоритетите на първото българско ротационно председателство. 

По думите й Пловдив не само ще бъде домакин на важни официални събития догодина, но ще бъде сцена, на която да покажем богатото ни културно-историческо наследство, ще бъде посетен от много делегати, сред които и производители от различните сектори. 

„Работим в партньорство с българския бизнес, за да покажем качествените ни вина, ракия, уникалната ни минерална и изворна вода, плодовете и зеленчуците, разбира се, розовото ни масло и лавандулата, с чието производство се нареждаме на първо място в ЕС", обясни министър Павлова. 

Всяка община в страната, както и Хисаря, може да кандидатства за финансиране чрез грантовата схема за общините, осигурена от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, за да популяризира своите културни и исторически артефакти. Според нея през шесте месеца ще имаме възможност да популяризираме и нашите традиции. 

На откриването на председателството, което ще е на 11 януари 2018 г., чрез 3D анимация ще покажем факти, събития и личности от културно-историческото ни наследство. През февруари ще заведем гостите ни на зарязване на лозите, на баба Марта ще им подарим мартенички, ще им разкажем за Освобождението ни на Трети март, на 24 май ще фокусираме вниманието върху кирилицата. 

„Дори инсталациите, които ще се поставят в сградата на Съвета на ЕС, ще са под формата на букви от азбуката ни, защото по всякакъв начин искаме да покажем българското", поясни Лиляна Павлова. 

Тя е категорична, че България трябва до се представи по най-добрия начин на гостите на председателството, които ще са над 22 000 души. 

На въпрос как ще коментира готвения вот на недоверие към правителството , който подготвя  БСП,  Лиляна Павлова заяви, че председателството на България е надпартийна кауза и не би трябвало в момента да има такъв дебат, който може да изпрати неблагоприятни сигнали в Европа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Верижна катастрофа затрудни трафика край Областната управа

3 коли се блъснаха във верижна катастрофа на „Шести септември“ до Областната управа в Пловдив.  Блъснали са се Шкода, Хонда и БМВ. Няма данни за сериозно пострадали хора, нанесени са щети по автомобилите. Движението в участъка е временно затруднено.

публикувано на 28.06.24 в 12:42

Проф. Христина Янчева пое управлението на Пловдивска област

Новоназначеният областен управител на Пловдивска област  проф. Христина Янчева пое официално поста. С тържествена церемония във фоайето на сградата на областната администрация тя   прие симвлите на властта  от  досегашният областен управител  Илия Зюмбилев.  Смятам, че с резултатите, които съм постигнала в науката и образованието и с..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

Няма конфликт на интереси при председателя на ОбС в Пазарджик

Председателят на ОбС в Пазарджик Найден Шопов не е в конфликт на интереси, това реши комисията за противодействие на корупцията и отнема на незаконно придобито имущество.  Решението е взето след проверка по сигнал на общинския съветник Благо Солов. Преди няколко месеца, Благо Солов обвини Найден Шопов в конфликт на интереси, заради това, че е участвал..

публикувано на 28.06.24 в 11:20

8 пожарни гасиха автоморга край село Труд

8 екипа огнеборци гасиха се включиха в гасенето на пожара в автоморга край село Труд снощи.  Сигналът за пожара в авторемонтната работилница, разположена на територията на стопански двор в селото е получен в 20.18 ч., съобщиха от РДПБЗН-Пловдив.  Огънят е гръгнал от таванска част в едно от помещенията и бързо е обхванал покрива. Пожарът е изпепелил..

публикувано на 28.06.24 в 10:56

В Кючук Париж бус осъмна с раздран калник

Неизвестен шофьор жестоко удари фирмен бус в пловдивския район „Южен“ и избяга.  Катастрофата е станала през нощта или рано сутринта на улиците „Ран Босилек“ и „Димитър Талев“.  При инцидента предният десен калник на буса буквално е раздран на няколко места, леко пострадала е и паркираната зад него кола.  За щастие, няма пострадали.  „Тази..

публикувано на 28.06.24 в 10:29