Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев не се разкая, тръгна си, за да не се изложим пред чужденците

Председателят на ЕП Антонио Таяни идва в България в следващите дни. В предварителната му програма, освен срещи с висши държавници, е и  лекция пред българския парламент. 

Бурята с бойкота на БСП, които обявиха, че ще влязат в пленарна зала само заради бюджета, оставката на Димитър Главчев и вота на недоверие към кабинета - променя картината и опразва залата.

А Антонио Таяни отказал да говори през празна зала.

Ето така щяхме да се "изложим пред чужденците",разказва журналистът  Валерия Велева. Ето защо Главчев напуска поста си.

Коментарът й е, че това е абсурдна причина. По думите й  в практиката си председателят на парламента отдавна е загубил такт и мъдрост и това би трябвало да е водещия мотив за оттеглянето му - заради запушване на устата на опозицията, заради ръководене под властта на емоциите, а не на разума. 

Главчев беше неудачен избор, заключи Велева и припомни, че е оцелял само с четири гласа при първото искане на оставката му. "Но не промени поведението си, а продължи да действа фелдфебелски".

Тя припомни събитията в НС от 1992 година, когато се взе оставката на Стефан Савов, който също се е вторачвал в правилника, лазел по нервите на опозицията и оставката му е поискана заради тоталитарно водене. Оставката на Главчев трябваше да е отговорност за същото поведение.

Днешното решение, взето под диктата на Борисов, е унизително раболепие пред един еврочиновник, пък бил той и парламентарен шеф, коментира журналистът.

Валерия Велева не е оптимист за това, че смяната ще промени стила на парламента. Новият шеф Цвета Караянчева е също много емоционална, с пиперлив език , а на този пост се иска мъдър човек, с волски нерви и без толкова ярко партийно поведение.

Прогнозата  й за развитието на политическата ситуация е, че тя ще се обостря, а предстоящото европредседателство не може да бъде алиби за потушаване на политическите и парламентарни проблеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25