Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститорският интерес към Пловдив расте

Бизнесът и властта на  кръгла маса  в Пловдив с позициите и с въпросите си, свързани с възможностите на европредседателството да привлече инвестиции. Каква територия могат да трасират за икономическата среда публично-частните партньорства за изграждане на индустриални зони и на инфраструктурата свързана  с тях  и още -  какви възможности за инвеститорите разкрива Българското председателство на Европейския Съвет? По темата ще разговаряме с инж.  Пламен Панчев –съуправител на „Тракия икономическа зона“. 

Пламен Панчев: Точно днес, в Пловдив, на 22 ноември, целта на събитието е широката общественост и по-конкретно инвеститорите,  да бъдат информирани за възможностите и общата полза от българското председателство на Съвета на Европейския съюз.  Ще бъде поставен акцент върху необходимостта от изграждане на единна европейска стратегия за развитие на индустрията, както и ще бъде разгледана връзката между инвестиции и иновации. Хубаво е, че интересът към днешното събитие е доста голям и от инвеститорите, ще имаме представители и на неправителствения сектор, ще имаме представители и на общините и по този начин ще имаме широк кръг въпроси и предложения, които да бъдат обобщени и от Тракия – икономическа зона, и от "Тракия тех" и с помощта на Българската агенция за инвестиции някои от тези предложения и проблеми да бъдат  решени. Това са очакваните резултати от нас – как по-успешно да изграждаме инфраструктурата, как да направим още по-добра връзката производител – доставчик и да покажем на страните от ЕС, че условията в България и условията в Тракия – икономическа зона за инвестиции са такива, че те да дойдат и да направят своите инвестиции при нас.

Едно такова събитие като днешното се надяваме да подобри информационната среда и да убеди още повече инвеститори и не случайно, пак ще се върна на тази връзка производител – доставчик, и ако в момента имаме повече от 20 световноизвестни лидери в своите производства, които са в зоната, нашата амбиция е  да осигурим, да помогнем да работят много български и представители на европейски държави, които инвестираха тук, които да могат да работят за тях, с тях и тази връзка производител – доставчик да се подобри.

Форматът за срещата е много удобен, тъй като  обединява и неправителствения сектор. Обединява и инвеститорите, обединява и съществуващия вече при нас не слаб български бизнес, който има нужда от такива събития, в които да потърсим тази връзка, за да се видят възможностите. Естествено, тук ще бъдат повдигнати и проблемите с образованието и квалификацията – ще бъде представена една нова възможност с образователния център, който се надяваме през следващата година да заработи вътре в Индустриална зона – Раковски.

Инвеститорският интерес към Пловдив специално ще бъде повишен и като пример как реализираме ние нашата политика в тази единна стратегия ще кажа - от четири години Тракия – икономическа зона като клъстър работи с немския научен институт „Фран Хофер” и в момента заедно с тях подготвяме проект за кръгова икономика. Пловдив и Тракия – Икономическа зона са включени заедно с още три европейски града, тъй като се очаква проектът за кръгова икономика да бъде подпомогнат по Хоризонт-20 и това е на практика реализирането на една обща стратегия. Това е това, което се прави в Германия, това, което се прави в Испания, това, което се прави в Италия и това, което се прави в България да бъде подчинено на едни и същи принципи, да води до едни и същи резултати и естествено да подобрява начина на живот в България.

Тракия – икономическа зона се справя с осигуряването на необходимата работна ръка. Затова са и многото усилия, които заедно с инвеститорите, заедно с държавата се опитваме, все още не сме намерили най-верния път при реализирането на такива проекти, които да подпомогнат квалификацията и образованието, но много се направи вече в Пловдив, в Марица, в Раковски и в Куклен в тази област, в Асеновград. Това обвързване между професионалното образование и бизнеса, между висшето образование в лицето на университетите в региона и фирмите вече започна да се реализира и колкото повече подобрим тези взаимоотношения, ние ще имаме тази подготвена и квалифицирана работна ръка за индустрията, която добре се развива при нас. 

Като цяло профилът на компаниите не мога да кажа, че се променя. В момента започваме едно сериозно изследване с помощта на бизнеса. То дойде и като инициатива на фирмите от необходимостта на работна ръка, заедно с община Пловдив ще бъде проведено и  ще се изяснят профилите на необходимата работна ръка за продължаване на инвестирането, за задържането на тези инвеститори  тук и се надяваме, имайки резултатите от проучването, да имаме едни цифри и един още по-добър диалог с образователната система, за да може тя да подготви тези кадри. Хубавото е, че този път инициативата дойде директно от бизнеса. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45